Körtés-diós francia palacsinta
Közeleg a hétvége, ideje rákészülni egy igazán fenséges reggelire. Szerintünk nem sok jobb dolog van annál, mint egy ráérős, késői reggeli, amikor nem számoljuk a kalóriákat.
A crêpes (francia palacsinta) tésztájához:
25 g vaj
60 g liszt
1 csipetnyi só
1 ek cukor
125 ml tej
2 kis tojás
olaj a sütéshez
A diómasszához:
80 g dió
1/2-1 narancs leve
2 ek nádcukor
A körtekompóthoz:
500 g körte
1 kevés fehérbor (vagy almalé)
1 diónyi gyömbér
1 rúd vanília
1 ek folyékony méz
80 g egész, aszalt áfonya
2-3 ek áfonyalé
Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk. A lisztet, a sót és a cukrot egy tálba tesszük. A tejet és a tojásokat összekeverjük, az olvadt vajat a végén hozzáadjuk. A tésztát 30 percre pihenni hagyjuk.
A körtéket negyedeljük, tetszés szerint megpucoljuk, a magházat eltávolítjuk és darabokra vágjuk. A fehérborral együtt egy lábosba tesszük. A gyömbért megpucoljuk és belereszeljük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és a velőt kikaparjuk. Hozzáadjuk a vaníliarudat és a velőt. A körtét lefedve kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. A mézet és az áfonyát belekeverjük. Az amerikai tőzegáfonyalével ízesítjük.
A diót elektromos darálóval finomra őröljük. Narancslével és nádcukorral lágy masszává keverjük.
Kevés forró olajon aranybarna palacsintákat sütünk. A diómasszát rákenjük és a crêpes-t félbehajtjuk. Rátesszük a körtekompótot (a vaníliarudat kidobjuk). Tálalás előtt tetszés szerint mentával díszítjük, és meghintjük porcukorral.
Hozzászólás zárolva.