Sütöttél már kenyeret?
Érdemes. Az az érzés, mikor felszeled a magad dagasztotta kenyérkét csodás. Ráadásul garantáltan adalékanyagmentes élelmiszert kapsz és sokáig el is áll a házilag sütött kenyér. Arról nem is beszélve, mennyivel finomabb, mint a bolti. Itt a hideg, jól esik begyújtani a sütőt!
Hozzávalók:
75 dkg kenyérliszt
fél csomag friss élesztő
1 dl tej
1 kis kanál cukor
2 evőkanál vaj vagy zsír
só
3-4 dl víz
A cukros, langyos tejben futtasd fel az élesztőt. A lisztet, a víz felét és az élesztőt egy nagy tálban keverd össze. Tegyél bele sót is. Gyúrd át alapposan a tésztát, homogén maszát kell kapnod, ami elválik az edény falától és összeáll. Ehhez adagold a maradék vizet addig, ameddig ezt az állapotot el nem éred. Lehet nem kell mind, de többet is felvehet, a liszttől függ. Addig gyúrd és dagaszd még rugalmas tésztát nem kapsz.
Hagyd letakart tálban, langyos helyen (én a konvektoron szoktam), ha a duplájára nőtt, akkor ismét paskold átt, formázd és mehet az előkészített római tálba, aminek alját és tetejét is bekented zsírral vagy vajjal.
Irány a sütő, amit akkor kapcsolj be és állítsd 180 fokra. Kb. 45 perc, néha több is kell neki. Ha megsült vedd ki és hagyd kihülni mielőtt becsomagolod.
Hozzászólás zárolva.