Facebook hozzászólás
1 926

Rakott tarhonya, a laktató egytál étel

Ez a laktató egytálétel összetevői miatt hasonlít a jól ismert rakott krumplihoz, ám a tészta miatt mégis más az ízhatása. Az alaprecept ízlés szerint variálható. Nagyszerű és gyors ebédre és vacsorára is!

Így készül házilag – Kép: wikipédia

Hozzávalók (4 személyre)
fél kiló tarhonya
3 egész tojás
1 közepes fej vöröshagyma
20 deka füstölt kolbász
2 deci tejföl
olaj,só

Elkészítése
A fél kiló tarhonyát olajban szép pirosra sütjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük, amíg a leve el nem fő. Közben keményre főzünk 3 tojást, majd megtisztítjuk és karikákra vágjuk. Ugyanezt a formát követjük a füstölt kolbász esetében is. A közepes hagymát olajon üvegesre pároljuk.
Ha minden kész, következhet a rakosgatás. Egy tűzálló tál aljára előbb a hagymás olajból teszünk, majd rá a tarhonya felét, a kolbászt, a tojásokat, majd a maradék hagymás olaj felét és egy deci tejfölt. Mindezt betakarjuk a tarhonya másik felével, rátesszük az olajos hagyma másik felét és a másik deci tejfölt. Forró sütőbe toljuk, és egy kicsit megpirítjuk a tetejét. Savanyúsággal, friss salátával tálaljuk.

Tipp: Tehetünk a tetejére sajtot, de variálhatjuk nem füstölt kolbásszal vagy pörköltnek elkészített darált hússal.

Életforma-tipp

Ehhez a recepthez többféle serpenyő közül válogathat
az Életforma Shopban!

További ínycsiklandó Életforma-receptek itt!

 

A tarhonyáról
Az alaprecept szerint a lisztet és a tojást sóval összegyúrják (összmaréknyi liszthez számítanak egy tojást), majd tarhonyarostán áttörik. Az így készített tésztát napon szárítják ki. Ebben a formában akár több évig is tárolható. Mezőtúron a tarhonyatésztát nem gyúrták, hanem sodorták, közben vízzel locsolgatták. Az apraját a rostán átszitálták, a nagyját pedig áttörték.
A tarhonyát többféleképpen készítik el. Szentesen a főtt tarhonyát tejföllel vagy tojással keverték el. Általában főzés előtt szárazon hagymás zsírban vagy olajon megpirítják, majd paprikával ízesítve sós vízben megfőzik. Az így készült kását többek között öregtarhonyának, keménytarhonyának, aratótarhonyának is nevezik.
A nagykunsági pásztortarhonya krumplival, hagymával és szalonnával készül.
A tejbetarhonya készítésénél a megpirított tarhonyát tejjel engedik fel és készre főzik. (Forrás: Wikipédia)

 


A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai

a Mindenár.hu
rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!