Facebook hozzászólás
746

Francia ínyencség: boros kakas

A kakas nálunk méltatlanul mellőzött húsféle. Szárnyas, de tömör és ízes, és ha jól van elkészítve, bárki tíz ujját megnyalja utána. A coq au vin, vagyis a kakas borban klasszikus francia étel – és még csak nem is bonyolult elkészíteni.

Kép: flickr

Hozzávalók
6 nagyobb kakascomb
1 nagy fej kockára vágott vöröshagyma
10-10 deka felkockázott sárgarépa, zeller
és póréhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
7 deci francia vörösbor
só, őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
pici friss rozmaring
3 evőkanál zsiradék

Elkészítése
A kettévágott kakascombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőedényben a zsiradékon erős tűzön elősütjük. Mikor már szép piros, hozzátesszük a zöldséget, a fűszereket és a paradicsompürét, majd körülbelül még 15 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a vörösbort, és középmeleg sütőben körülbelül egy órán át pároljuk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, a szaftot forralással besűrítjük, majd a húst visszatesszük.

Életforma-tippek

Egy jól záródó, vastag falú edényben a tűzhelyen is elkészíthető. A lényeg, hogy bent maradjanak a finom gőzök!

A coq au vin egyik fortélya, hogy a kakast – meg a zöldségeket – sütést követően pároljuk a borban. A fortélyhoz hozzátartozik az is, hogy a sütést megfelelő hőfokon végezzük, és a pároláshoz is a hőt jól tartó edény szükséges: A legjobb egy vasedény, de megátalkodottak kuktát is használhatnak…

Így hát most egy öntöttvas lábast – amely sütőben, tűzhelyen egyaránt jól használható – és egy kuktát ajánlunk. Az elsőben finomabb, lesz a másodikban gyorsabb an elkészül – de persze ebben is nagyon finom lesz. Az áruk közel egyforma: a vaslábasé 6.790 forint, a kuktáé 6.490 forint.

Az Életforma Shopban persze még többféle öntött vasból készült edényt találhatsz, és kuktából is nagy a választék. Sőt, még szelep és fedő is kapható.

További Életforma-receptek itt!

Érdekes vásárlói elemzések
és a receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai
a Mindenár.hu

rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!