Almás-sajtos galette – finom francia pite!
Cheddar sajt egy édességben? Furán hangzik mi? De higgyetek nekünk, ha elsőre meglepő is, érdemes kipróbálni ezt a finomságot!
Hozzávalók
● 20 deka liszt
● 1/2 teáskanál só
● 2 teáskanál cukor
● 17 deka vaj
● 3 evőkanál tejföl
● 2 evőkanál reszelt
cheddar sajt
A töltelékhez:
● 4 sárga alma
● 1/2 teáskanál citromhéj
● 1/2 citrom leve
● 1 evőkanál juharszirup
● 2 teáskanál étkezési
keményítő
● 1 teáskanál fahéj
● 5 deka reszelt cheddar sajt
● 1 tojás a kenéshez
Elkészítése
A vajat jól lehűtjük, majd kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Rászórjuk a vajkockákat, és kézzel, tépkedő mozdulatokkal gyorsan elkezdjük összedolgozni (így könnyebb a vajat belegyúrni), amíg az állaga durva morzsára nem hasonlít. (Az sem baj, ha borsó nagyságú vajdarabok maradnak benne.) Ezután hozzáadjuk a két evőkanálnyi sajtot meg a tejfölt, és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát golyóvá gyúrjuk, kissé lelapítjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, majd vékonyabb cikkekre, ezután egy tál vízbe tesszük, amibe beletettük a citromlevet – így nem barnul meg. Amikor minden készen áll a továbbiakra, az almaszeleteket kivesszük a vízből, megszárítgatjuk, majd meghintjük a fahéjjal, a keményítővel és a reszelt citromhéjjal, meglocsoljuk a juharsziruppal (vagy kicsivel több mézzel), és megkevergetjük, hogy minden oldalukat bevonják a fűszerek.
A tésztát lisztes felületen korong alakúra nyújtjuk (nem kell nagyon szabályosnak lennie, ez a sütemény éppen a házias megjelenésétől szép), majd a kész korongot egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére vagy egy kerek sütőedénybe tesszük, és körbe rárakosgatjuk az almagerezdeket úgy, hogy a tészta szélén pár centi szabadon maradjon. Az almákat megszórjuk a reszelt sajttal, majd a tészta széleit körbe felhajtogatjuk úgy, hogy peremet alkosson, betakarva a legszélső gyümölcsöket.
A tojást egy kis vízzel kikeverjük, és egy ecsettel megkenjük a tésztát – figyeljünk, hogy az almákra nem menjen belőle! Ezután az egész süteményt megszórjuk (lehetőleg nagy szemű) kristálycukorral, és 200 fokon addig sütjük, amíg elkezd barnulni (körülbelül 15 perc), majd 180-190 fokon süssük tovább, amíg az alma megpuhul, a kéreg pedig szép ropogóssá válik (körülbelül 20 perc). Langyosan egyszerűen isteni!
● Ez a recept kicsit hosszú, ám emiatt nem szabad megriadni, mert végül is a galettkészítés nem ördöngösség, ha egyszer nekifogtunk, másodszorra már feleannyi időbe telik majd.
Az is jó, hogy tulajdonképpen bármilyen tepsiben, sütőedényben elkészíthető, és nyugodtan használhatunk hozzá megszokott pite- vagy torta-formát is. Mi most egy kerámiabevonatos gyümölcstortaformát ajánlunk, az ára 990 forint. Az Életforma Shopban egyébként nagyon nagy a választék különféle sütőformákból és süteményformázókból is.
● További Életforma-receptek itt!
A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai
a Mindenár.hu
rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!
Hozzászólás zárolva.