Gyors diótorta forró csokoládéhabbal
Az karácsonyi ünnep nem lehet teljes a finomabbnál finomabb édességek nélkül. A Café Díva séfje, Kiss Máté egyik kedvence a gyors diótorta forró csokoládéhabbal.
Hozzávalók:
- 20 deka cukor
- 300ml 35%-os tejszín (nem cukrozott)
- 300ml 3,5%-os tej
- 15g teavaj
- 40deka darált dió
- 4 db tojássárgája
- 30 deka réteslap
- 20 deka étcsokoládé (70%)
- 200 ml 35%-os tejszín (a habhoz)
- 4 tojásfehérje
Elkészítés:
A tejet, tejszínt és a vajat felforraljuk. A tűzről levesszük és folyamatos kevergetés közben hozzákeverjük a 4 tojássárgáját. Egy csatos tortaformát kivajazunk, és meghinthetjük egy kis dióval.
A réteslapokat laponként a formába helyezzük. Minden lapot megszórunk dióval, és meglocsolunk a tojásos-tejes keverékkel. Így halmozzuk addig, amíg elfogynak a lapok.
A tetejét vékonyan meglocsoljuk mézzel, majd 20 percre félre tesszük pihenni.
A sütőt 160°C-ra melegítjük és a pihentetés után, 40 perc alatt készre sütjük. A csokoládéhab elkészítéséhez gőz fölé helyezünk egy habüstöt és megolvasztjuk benne a csokoládét és a vajat. A tejszínt fokozatosan keverjük hozzá, majd ha az egész szépen egyneműsödött, levesszük az üstöt és hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket. A kapott krémet egy szűrőn keresztül habszifonba (0,5 dl űrtartalom) töltjük, becsavarunk egy habpatront és legalább 2 órára, egy maximum 75°C-os vízfürdőben hagyjuk dolgozni a gázkeveréket.
Majd a tortánkat a habbal díszítjük.
Hozzászólás zárolva.