Karalábés quinoa
Nem csak rizst és krumplit adhatunk köretként az ételekhez! Van sokkal egészségesebb megoldás is, például a quinoa!
A szuperélelmiszerként is gyakran emlegetett quinoát gyakran a gabonák közé sorolják, de valójában egy spenóthoz hasonló álgabonáról van szó, melynek a magját fogyasztjuk. A vegetáriánus étkezés híveinek jó barátja, hiszen magas a fehérjetartalma, és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi gabona közül, így a gyengébb immunrendszerűek és az idősebbek étkezésében nagy segítség lehet. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előszeretettel ajánlják, és remekül beilleszthető a cukorbetegek, inzulinrezisztensek és gluténmentessége miatt a lisztérzékenyek diétájába is. Felhasználása széles körű, köretnek, egytálételnek, levesbetétnek, süteménynek, salátákhoz is remek. Tipp: ha nem előáztatott quinoát vásárolunk, akkor áztassuk be főzés előtt, különben kesernyés ízt tapasztalhatunk. (Itt találsz további tippeket, ha mást ennél rizs helyett.)
Hozzávalók 2 személyre:
- 120 g quinoa (inka rizs)
- 200 ml forró víz
- 240 ml szárnyas alaplé
- 200 g karalábé
- 40 g vaj
- só
Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk és a gömbölyű felületeket levágva egy téglatestet vagy kockát vágunk belőle. A levágott részeket félretesszük, később felhasználjuk majd. A karalábéból kivágott alakzatból egyforma kockákat vágunk, serpenyőben vajon, kevés vízzel megpároljuk. A quinoát leforrázzuk a forró vízzel, majd leszűrjük. Felforraljuk az alaplevet, beletesszük a quinoát, majd lassú, gyöngyöző forralással 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor elkészült belekeverjük a karalábé kockákat.
Hozzászólás zárolva.