Facebook hozzászólás
558

Karalábés quinoa

Nem csak rizst és krumplit adhatunk köretként az ételekhez! Van sokkal egészségesebb megoldás is, például a quinoa!

A szuperélelmiszerként is gyakran emlegetett quinoát gyakran a gabonák közé sorolják, de valójában egy spenóthoz hasonló álgabonáról van szó, melynek a magját fogyasztjuk. A vegetáriánus étkezés híveinek jó barátja, hiszen magas a fehérjetartalma, és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi gabona közül, így a gyengébb immunrendszerűek és az idősebbek étkezésében nagy segítség lehet. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előszeretettel ajánlják, és remekül beilleszthető a cukorbetegek, inzulinrezisztensek és gluténmentessége miatt a lisztérzékenyek diétájába is. Felhasználása széles körű, köretnek, egytálételnek, levesbetétnek, süteménynek, salátákhoz is remek. Tipp: ha nem előáztatott quinoát vásárolunk, akkor áztassuk be főzés előtt, különben kesernyés ízt tapasztalhatunk. (Itt találsz további tippeket, ha mást ennél rizs helyett.)

Kép:Wikipedia

Hozzávalók 2 személyre:

  • 120 g quinoa (inka rizs)
  • 200 ml forró víz
  • 240 ml szárnyas alaplé
  • 200 g karalábé
  • 40 g vaj

Elkészítése:

A karalábét meghámozzuk és a gömbölyű felületeket levágva egy téglatestet vagy kockát vágunk belőle. A levágott részeket félretesszük, később felhasználjuk majd. A karalábéból kivágott alakzatból egyforma kockákat vágunk, serpenyőben vajon, kevés vízzel megpároljuk. A quinoát leforrázzuk a forró vízzel, majd leszűrjük. Felforraljuk az alaplevet, beletesszük a quinoát, majd lassú, gyöngyöző forralással 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor elkészült belekeverjük a karalábé kockákat.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!