Facebook hozzászólás
486

Csokoládés éclair fánk

Az éclair fánk a francia cukrászat egyik klasszikusa, de szemben sok más ismert recepttel, egyáltalán nem ördöngösség elkészíteni.

Kép:Sajtóközlemény

Havas Dóra és Fördős Zé a MOM Parkban egy gasztro show-n mutatott be néhány receptet, amellyel garantáltan leveheted a lábukról a vendégeket és a családot is.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 5 ek vaj
  • 1 tk cukor
  • 1/2 tk só
  • 4 tojás

A krémhez:

  • 3,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 4 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg csokoládé

A mázhoz:

  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg csokoládé
  • A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Elkészítése:

A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük kb. 2-3 percig, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be. Átöntjük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a masszát nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb. 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. Eközben a tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzáadjuk a kukoricalisztet. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk, eldolgozzuk, majd az egészet a lábosba öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen fölolvad. Ezután a krémet lehűtjük.

A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt, és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra, majd az egészet fényesre keverjük.

Összeállítjuk az éclair-eket: a fánkokat óvatosan kettévágjuk, az alját megtöltjük kb. 3 teáskanálnyi krémmel, ráhelyezzük a tetejét, és végül a csokimázba mártjuk.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!