Klasszikus almás pite – diétásan is
Alma mindig van, pitét bármikor süthetünk. Most a hagyományos változat mellett azt is megmutatjuk, milyen összetevők cseréjével lesz ez a finom süti diétás.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 deka diétás liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 22 deka cukor (=édesítő)
- 12 deka zsír /ha lehet, mangalica/
- 6 dkg vaj vagy margarin
- kb 0,5 deci tej
- 2 tojás
- 1 citrom lereszelt héja
A töltelékhez:
- 1,7 kg jonatán alma (vagy valamilyen savanykás típusú)
- 1 citrom leve
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa (helyette zabkorpa)
- 6 dkg cukor (=édesítő)
- 1 teáskanál fahéj
Tetejére: vaníliás porcukor
Elkészítés:
Az almát lereszeljük egy tálba, és félrerakjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd összegyúrjuk a tojásokkal, a zsírral, margarinnal és a cukorral, a tejjel, valamint a citrom lereszelt héjával – lágy tésztát kell kapnunk.
Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felét kinyújtjuk és belehelyezzük egy kb. 40 x 26 cm-es tepsibe. Egy pohárban a 6 deka kristálycukrot összekeverjük az 1 teáskanál fahéjjal.
Az almát kinyomkodva, egyenletesen szétterítjük a tésztán, meglocsolgatjuk a citrom levével, egyenletesen szétszórjuk rajta a fahéjas cukrot, és meghintjük a zsemlemorzsával.
A tészta másik felét kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. Megszurkáljuk villával szépen a tetejét, és a sütőbe rakjuk. /Nem kenjük meg tojással!/
180°C fokon, (légkeveréses 160°C-on) 35-40 percig sütjük, a sütési idő függ az alma nedvtartalmától. A tészta teteje aranysárga lesz.Amint kisült, kivesszük, és vaníliás porcukorral meghintjük, majd langyosan felszeletelve tálaljuk.(Forrás: dietaenigyszeretlek-hu.webnode.hu)
Hozzászólás zárolva.