Mákos baklava – akár az ünnepi asztalra is
Aki már evett, sőt készített baklavát, az tudja, hogy amúgy sokáig eláll(na) ez a közkedvelt finomság. Most egy mákos változattal csábítjuk el a vasárnapi vendégeket, vagy kényeztetjük a családunkat. Vali konyhájából hoztuk a receptet!
Hozzávalók:
- 1/2 kg réteslap,(12 lap)
- 25 dkg darált mák,
- 1 pohár joghurt,
- 4 db tojás,
- 1 dl étolaj,
- 2 dl cukor,
- fél csomag sütőpor,
Sziruphoz:
- 4 dl víz,
- 4 dl cukor,
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A tojást, cukrot, joghurtot, étolajat, sütőport összekeverjük. Három réteslapot lerakunk a sütőlap aljára, meglocsoljuk az elkészített masszával, majd megszórjuk mákkal és így folytatjuk míg van a hozzávalókból. A legfelső réteg 3 réteslap. Mielőtt a sütőbe toljuk, felkockázzuk. Előmelegített sütőben 18o fokon kb 25-30 percig sütjük (pirosodásig).
Közben elkészítjük a szirupot : a vizet kb 15 percig forraljuk a cukorral, majd tűzről levéve hozzáadjuk a citrom levét. A kihűlt tésztára ráöntjük a forró szirupot, úgy, hogy mindenhova jusson, majd nehezéket teszünk a tetejére, hogy összenyomja.
Érdemes dupla adaggal kezdeni, mert gyorsan elfogy.
Hozzászólás zárolva.