Szezámmagos kelt rózsatorta – az ügyeskezűeknek
Ez egy igazán látványos kelt tészta, amelynek az elkészítési módja egy kis ügyességet igényel. Könnyű és réteges tésztája sokáig puha marad, így több napig is remek finomság a reggeli kakaó vagy kávé mellé.
Hozzávalók:
- 70 deka liszt
- 4 deka élesztő
- 2 és fél deci tej
- 2 egész tojás
- 1és fél deci olaj
- 1evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 10 deka margarin
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
A margarin és a tojássárgája kivételével hagyományos kelt tésztát készítünk.
Még kelesztés előtt 8 részre osztjuk a tésztát, és kinyújtjuk mindegyiket kb. 15-2o cm átmérőjű köralakká. Egy kivételével aztán megkenjük egyenként olvasztott margarinnal, majd egymás tetejére rakosgatjuk, felül pedig a margarin nélküli nyolcadik darab. Most egyben továbbnyújtjuk mind a nyolc réteget, hogy egy kb. 5o cm átmérő, 5-1o mm vastagságú kört kapjunk.
A tészta körvonalát követve kb 1o cm-es körgyűrűt levágunk a széléből, majd 3 felé osztjuk amiből 3 rózsát készítünk. Az egészben maradt kb 4o cm-es kört átlósan 16 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből kiflit formálunk. Egy 25 cm-es tepsit a megmaradt margarinnal megkenünk, és a közepére helyezzük a rózsákat (háromszög alakban), majd körülrakjuk a kiflikkel. Megkenjük tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, és még fél órát kelesztjük.
3o perc után a sütőt 2oo fokra kapcsoljuk. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, betesszük kb 3o percre sülni. Ha a teteje kezd pirosodni és úgy látjuk, hogy még tovább kell sülnie, akkor alufóliával betakarjuk. (Mielőtt kivennénk a tésztát a sütőből, a fóliát le kell venni a tetejéről hogy a „gőz” elpárologjon belőle)
Az aranygaluska is hasonló alapanyagokból készül! Próbáld ki! Itt találod a receptjét!
Hozzászólás zárolva.