Így készül az igazi kovászos uborka!
Kovászos uborkát a nagyi nagyon egyszerűen, pár összetevőből: só, kenyér, kapor, uborka és víz készítette el. Ma már többféle ízesítéssel, mindenki a maga kénye-kedve szerint variálja. Mi most ezt próbáltuk ki, és nem bántuk meg!
Hozzávalók:
4kg kovászolni való uborka
2-3 szelet jó minőségű /lehetőleg kovászos / kenyér.
3-4l konyhasó oldat.
Fűszerek:
koriander, mustármag, borsikafű v. más néven csombor, szemes bors, kapor.
fokhagyma gerezdek, csilipaprika.
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan megmossuk, a végeit levágjuk és hosszában behasítjuk. Egy nagy méretű befőttesüvegbe vagy erjesztésre kialakított mázas cserépedénybe az így „elrendezett” uborkákat szorosan belehelyezzük, a fűszereket beleszórjuk. Ízlés szerint fokhagyma gerezdeket, és csilipaprikát is tehetünk bele.
A tetejére rátesszük a vászon zsákba (vékony, esetleg apró lukacsos, én sajtzsákot használok) kötött kenyérszeleteket. Felöntjük a sós lével, hogy ellepje, majd lefedjük.( 0,5 literenként kb 3 teáskanálnyi vagy egy csapott evőkanálnyi ~15g sót kell számolni.) A speciális mázas edény esetén van egy kialakított vájat, amit a sós vízzel lehet feltölteni, így elzárva a külvilágtól. Meleg, legalább 22-25°C-os helyen hagyjuk érlelődni. Időnként az elpárolgó vizet sós vízzel kell pótolni. Hőmérséklettől függően 2-6 nap alatt készül el. Ekkor a kenyeret el kell távolítani a tetejéről. Hűvös helyen hetekig eláll, ha addig nem esszük meg!
Arra még emlékszel, hogyan készíti nagyi a dobálós savanyúságot? Ideje van most annak is!
Hozzászólás zárolva.