Facebook hozzászólás
1 893

Kapros zöldbabfőzelék, ahogy a szomszédfiú szereti

Az ember azt gondolná, gyerekjáték egy főzeléket elkészíteni. Ám a kezdő háziasszonyok valószínűleg nem így vélekednek erről. Ifjú szomszédasszonyom faggatott útban hazafelé, hogyan készítse el úgy a zöldbabfőzeléket, hogy azt a párja is megemlegesse… Elmondtam, lépésről lépésre, ahogy én szeretem. Azóta a szomszédfiú is így kapja.

Kapros zöldbabfőzelék - tükörtojással  Kép: szerző
Kapros zöldbabfőzelék – tükörtojással Kép: szerző

Hozzávalók:

50 deka friss zöldbab vagy egy üveg
2 nagyobb krumpli
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag kapor
kevés olaj vagy vaj
só, bors, vagy vegeta
1 kiskanál pirospaprika
2 deci tejföl
2 kanál liszt

Elkészítés:
Ha friss zöldbabot vásárolsz, akkor mosd meg, vágd le a végeit és egyforma méretűekre szeld fel. Ha üveges, konzerv formában veszed, akkor csak annyi a dolgod, hogy kinyitod az üveget, és leöntöd róla a levet. A burgonyákat meghámozod, megmosod, és kisebb kockákra vágod.
A hagymát apróra szeled, és kevés olajon vagy vajon üvegesre párolod a hozzányomott fokhagyma gerezdekkel együtt. Beledobsz egy kiskanál őrölt pirospaprikát, hogy a főzeléknek ne legyen sápadt a színe, megkevered (nem hagyod sokáig a hagymával pirulgatni, mert megkeserűsödik, ahogy a nagyim mondaná), majd hozzáadod a zöldbabot és a krumplit. Felöltöd annyi vízzel, hogy jól ellepje, és addig főzöd, amíg a zöldbab és a krumpli megfő. (Ez jó esetben 25-30 perc.) Időnként fel kell önteni egy – egy pohár vízzel. Sózod, vegetázod, pici bors, ízlés szerint fokhagymasó is mehet bele.
Amíg fődögélnek, megmosod a kaprot, és kb. félúton beleszeled a zöldbabba. Kicsit közbekóstolsz, és amikor úgy érzékeled, hogy minden puha (és nem szétfőtt) akkor behabarod.
Habarás: egy kis tálba beleteszed a 2 deci tejföl háromnegyed részét, hozzáadsz 2 kanál lisztet és csomómentesre kevered. Hogy a főzelék se legyen csomós, a forró léből, amiben a bab főtt, hozzáteszel a tejfölös masszához kb 2-3 kanállal és tovább kevered, amíg teljesen „sima” nem lesz. Így öntöd hozzá a főzelékhez, és folyamatos keverés mellett besűríted. Egy kevés ecettel (fél kiskanál) megbolondítható, pikánsabbá tehető, ha szereted.

Tükörtojással, főtt virslivel, pörkölttel, sült hússal, fasírttal…kedved szerint bármivel tálalhatod. De „csupaszon” is finom.
Tipp: aki nem szereti a kaprot, az petrezselyemmel is ízesítheti.

Ha ez már megy, jöhet egy finom krumplifőzelék vagy tökfőzelék!

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!