Sajtos-kelkáposztás kenyérleves
Kenyeret sosem dobunk ki! – mondta nagyanyám, aki sokféle módon tudta újrahasznosítani. A tőle tanult,vagy a már azóta megismert praktikákkal jó magam is gyakran feldolgozom. Ezt a káposztaleveses változatot az egyik áruházlánc receptkártyáján találtam. Én már megfőztem. Engem már megfőzött!
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 1,2 l leszűrt marha-vagy csirkeleves,
esetleg zöldséglé alap - 20 deka rozskenyér (kb 2 szelet)
- 25 deka Fontina vagy Gruyere,
esetleg más olvadékony érlelt zsíros sajt - 5 deka vaj
- só, bors
- olíva olaj a tálaláshoz
Elkészítés:
A kelkáposzta torzsáját és levélnyeleit vágjuk ki, a leveleket pedig szeljük csíkokra. Lobogó, forró sós vízben főzzük kb 3-4 percig, majd szűrjük le. Forrósítsuk fel az alaplevet. A kenyeret és a sajtot vágjuk kockákra. Tegyünk egy réteg előfőzött káposztát egy tálaló tálba vagy fazékba. Szórjunk rá a kenyérkockákból és a sajtból, majd újra tegyünk rá egy „sor” káposztát, aztán újra a sajtot és kenyeret. Az utolsó réteg után kicsit nyomkodjuk le az egészet, majd öntsük rá a forró alaplevet. Hagyjuk állni egy darabig, addig az ízek összeérnek, és a káposzta is „döglik” egy kicsit.
Addig egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és barnítsuk meg egy kicsit. Öntsük a levesre, majd ízesítsük. sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a tányérokon cseppenthetünk rá egy kis olívaolajat.
Hozzászólás zárolva.