Rizses hús
A rizses hús nem dekoratív étel, de nagyon finom, a magyar konyha klasszikusa, bár más konyhák is ismerik a hasonló ételeket. A lehető legegyszerűbben készíthető, azonban állagát eltalálni nem is olyan könnyű. A magam részéről – ha már választani kell – inkább kedvelem a szárazabb megjelenési formát, mint a szottyosat. Sajnos nemigen tudok mennyiségi tanácsokkal szolgálni, ki kell tapasztalni a hogyanját.
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb kockára vágva
1 nagy, vagy 2 kisebb fej hagyma apróra vágva
olaj vagy zsír
só
bors
pirospaprika
1 kis szál zellerzöld
rizs
1 paprika
1 paradicsom
Elkészítés:
A szokásos módon pörköltet készítünk, a felmelegített zsiradékon puhára dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. A hagymát az edénybe kerülésekor megsózzuk, így levet ereszt, hamarabb puhul, de puhulását még egy-két evőkanál víz hozzáadásával is lehet segíteni. Amikor zsírjára sül, hozzáadjuk a kockára vágott húst, nagy lángon körbepirítjuk a kockákat, majd hozzáadjuk a borsot, pirospaprikát, beledobjuk a paradicsomot és a paprikát, és a zellerzöld is nagyon jót tesz az ízének. Abból persze nem kell sok, elég 2-3 levélke is. Ha mindezek nincsenek kéznél, egy-két kanál lecsó is megteszi ízesítésnek. Kuktában 15 percig pároljuk a húst, majd kinyitjuk az edényt, és ha a hús már félig puha, hozzáadjuk a száraz rizst, felöntjük annyi vízzel, hogy szűken ellepje, visszatesszük az edény fedelét és még 5-6 percig főzzük az ételt. Utána elzárjuk alatta a gázt, de még lefedve pihentetjük egy darabig, addig a rizs az összes nedvességet magába szívja.
Hozzászólás zárolva.