Brassói aprópecsenye
Bizton állíthatom, hogy nálunk az egyik nagy kedvenc a brassói aprópecsenye, és alighanem ezzel egyáltalán nem lógunk ki a magyar családok átlagából. Amikor végképp semmi ötletem, hogy mit főzzek, amikor bombabiztos vendégváró étel kell, a család egy emberként harsogja: brassói!
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, de a sertés szűzpecsenye a legjobb
zsiradék, ki mit használ, olaj, zsír, kókuszzsír
15-20 dkg zöldborsó (elhagyható)
só, sok bors, 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyem
a család kapacitása szerinti mennyiségű burgonya
igény szerint pirospaprika
Elkészítés:
A húst megmossuk, megtörölgetjük, vékony hasábokra vágjuk. A felforrósított zsiradékon megkapatjuk és zsírjára sütjük. Sózzuk, borsozzuk, ez utóbbit gazdagon. Ezután öntünk alá egy kevés vizet, pároljuk a húst, majd ismét zsírjára sütjük, és ezt a folyamatot ismételgetjük, amíg a hús puha nem lesz. Ha sok vízzel öntjük fel, amiben gyakorlatilag megfőzzük a húst, az is egyfajta étel, csak nem brassói aprópecsenye. Mielőtt a hús teljesen puha lenne, beledobjuk a (mirelit) zöldborsót, aminek nemigen kell főni, csak átforrósodni. Az utolsó percekben hozzáadjuk a húshoz az összezúzott fokhagymát, meghintjük petrezselyemmel, és késznek nyilvánítjuk művünket, ami akkor jó, ha a brassói alatt sűrű, rövid szaft van.
Szokás a köretként tálalt krumplit együtt készíteni a hússal, őszintén szólva ebben a vegyes párosban én még sosem nyertem: vagy a hús maradt kemény, vagy a krumpli, úgyhogy én fittyet hányva a hagyományoknak, külön főzöm meg a kockára vágott krumplit sós vízben, de csak úgy 80 %-osra. A maradék 20 %-ot a forró olajban kapja meg, amikor pirosra sütöm.
Hozzászólás zárolva.