Facebook hozzászólás
661

Székely káposzta, ahogyan Éva főzi

Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyú káposzta főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Székely káposzta, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:
60 dkg sertéshús (comb, lapocka, ilyesmi)
2 fej vöröshagyma
zsiradék
pirospaprika, só, bors
1-2 babérlevél
80 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés:
A húst és a vöröshagymát apróra vágva, a hagymát zsiradékon megdinsztelve, a szokásos módon pörköltet készítünk. Amíg fő, megkóstoljuk a káposztát, ha nagyon savanyúnak találjuk, hideg folyó víz alatt néhányszor átöblítjük. Érdemes eltenni a levéből, ha végül mégse lenne elég savanykás az étel, legyen mivel savanyítanunk. Amikor a hús félig puha, rádobjuk a káposztát, hozzáadjuk a babérlevelet és együtt főzzük készre őket. Végül tejfölös habarással sűrítjük az ételt. Ehhez a habaráshoz ne adjunk túl sok folyadékot, éppen csak egy kicsit hígítsuk meg a tejfölt, különben úszni fog a lében a káposztánk. Az az állag, ahogyan én szeretem, a képen remekül látható. Friss kenyér elengedhetetlen a tálaláshoz.

Ebédre, vacsorára, bármikor
A gyros akár sertéscombból, akár filézett csirkecombból akár filézett pulykacombból is, készülhet, de a szárazabb csirkemell is megfelel. Elkészítéséhez sem türelem, sem különösebb gyakorlatra nincs szükség, csak némi előrelátás kell: a pácban minimum néhány órát a húsnak ugyanis állnia kell. Hajrá, együnk házi gyrost vacsorára!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!