Csirkepörkölt galuskával
Érdekes megfigyelést tettem, amikor körbekérdeztem a barátnőimet, ők hogyan készítik a csirke pörköltet. Nagy vonalakban hasonló az eljárás mindenkinél, apróbb fogásokban eltérhetnek a receptek egymástól. Én az alábbi módon készítem, és mindenkinek szívből ajánlom ezt a módot.
Hozzávalók 3 személyre:
1 csontos csirkemell
2 felső comb
2 alsó comb
2 fej vöröshagyma
egy evőkanál zsiradék (olaj, kacsazsír, sertészsír)
pirospaprika ízlés szerint
só
bors
majoranna
tejföl
egy kisebb paradicsom
egy zöldpaprika
Elkészítés:
A húsokat ízlés szerinti darabokra vágom, megmosom, szárazra törlöm. A zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát kis lángon puhára párolom, megsózom, mert attól hamarabb levet enged és kezd el puhulni. A párolási folyamat vége felé akár egy-két evőkanál vizet is önthetünk a hagymára, az is elősegíti, hogy teljesen megpuhuljon. Amikor a hagyma zsírjára sül, tegyük az edénybe a húst bőrös felével lefelé, pirítsuk meg mindkét oldalán, szórjuk meg pirospaprikával, és engedjük fel annyi vízzel, hogy szűken ellepje a húst. Adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Fedő alatt kis lángon pároljuk puhára. Eközben a rajta lévő folyadék nagy részét elfövi (és ha szerencsénk volt, és jó minőségű húst vettünk, nem enged magából még tetemes adagot), megpuhul, és a sok hagymától sűrű, tartalmas szaft képződik alatta. Távolítsuk el belőle a paradicsom héját, a paprikát, és forraljuk be a szaftot olyan sűrűre, amilyenre szeretnénk. Én tálalás előtt a bőrt is le szoktam szedni a húsokról. Tálaláskor teszem hozzá a tejfölt.
Hozzászólás zárolva.