Chai latte, azaz tejes tea
Tej és tea egyszerre, jól hangzik, nem? Régen ki akartam már próbálni, de azért mégiscsak hidegnek kellett ahhoz lennie, hogy sor is kerüljön rá. Szinte biztos, hogy ki fogom próbálni majd jeges változatban is, ha eljön az ideje. Az ízesítést változtathatjuk kedvünk szerint, szerintem az alapvető fűszerek hozzá így télvíz idején a fahéj, szegfűszeg, kardamom kombó. De el tudom képzelni gyömbérrel is.
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dl víz
2 fekete tea filter (vagy szálas tea 2 teáskanálnyi)
cukor ízlés szerint
1 teáskanál őrölt fahéj
3-4 db kardamom megtörve
4-5 db szegfűszeg egészben, vagy 1/2 teáskanál őrölt változat
1 csillagánizs, ha szereted
Elkészítés:
A tejet és a vizet edénybe töltjük, melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a fűszereket és a filtereket, majd forrásig hevítjük a folyadékot. Ekkor levesszük a tűzről, 5 percre pihenni hagyjuk. Ha tűzforrón akarjuk fogyasztani, akkor tegyük vissza ismét a tűzre, forraljuk fel újra, majd teaszűrőn keresztül öntsük az elkészült italt bögrébe. Édesíteni főzés közben is lehet, ha olyan édesítőt használunk, ami tűri a hőkezelést, más esetben a pohárba dobjuk a választott édesítőt, keverjük fel, és már ihatjuk is.
Hozzászólás zárolva.