Samoza
Közép-ázsiai tésztaétel, melyet vagy sütőben, vagy olajban sütnek ki. Tölteléke vagy zöldség, vagy darált hús, jellemzően bárány. Háromszög alakúra formálják, Indiában nem maradhat el mellőle a jellegzetes mentaszósz.
Hozzávalók:
Tészta:
5 dl. liszt
2 evőkanál olvasztott vaj
1/2 teáskanál só
langyos tej
olaj a sütéshez
Töltelék:
1 evőkanál földimogyoró olaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 dl zöldborsó
2 szem héjában főtt burgonya meghámozva és apró kockákra vágva
3 evőkanál főtt sárgarépa apróra vágva
2 evőkanál apróra vágott erős hegyes paprika
1 teáskanál finomra vágott koriander vagy petrezselyem
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál garam masala
só
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sót, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy közepesen kemény tészta legyen a keverékből. Dagasszuk 5 percig. Készítsünk belőle kis gombócokat, majd nyújtsuk ki vékonyra és csészealj nagyságúra. Vágjuk félbe. Tegyük az 1 evőkanál olajba a hagymát, a zöldborsót, a burgonyát, a paprikát, a sárgarépát és a korianderlevelet, és lassú tűzön pirítsuk puhára. Adjuk hozzá a citromlét, a garam masalát és a sót. Keverjük jól össze. Pirítsuk még 1-2 percig. Tegyünk 1-1 evőkanálnyit a félbevágott tészták egyik felére. Nedvesítsük meg közben a tészta szélét. Hajtsuk a tészta üresen maradt felé a töltelékre. Ujjunk begyével nyomkodjuk le körben a bevizezett széleket, hogy jól összetapadjanak. Forró, bő olajban süssük aranysárgára. Szedjük itatóspapírra.
Hozzászólás zárolva.