Facebook hozzászólás
241

Banános, aszalt barackos csiga Évától

A legjobb családban is megesik, hogy túlvásárolják magukat gyümölcsből, és a megbarnult, túlérett banánokat már senkinek nincs kedve megenni. Itt a recept, hogy ezentúl ne kelljen kidobnod azokat sem.

Banános csiga, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
1-1,5 dl langyos víz
7 gr szárított élesztő
1-1 teáskanál cukor és só
1 tojás
1 teásknál olíva olaj

Töltelék:
3 db banán felkarikázva
10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
2 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg barnacukor
egy kevés méz a tetejére

 

Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sót, valamint a szárított élesztőt összekevertem egy tálban. A közepébe ütöttem a tojást, a tejet, az olíva olajat, és a robotgép dagasztó spiráljával elkezdtem megdolgozni. Közben adagoltam a langyos vizet, és amikor szépen összeállt a tészta, jól kidolgoztattam a géppel. Vékonyan kiolajoztam egy mély tálat, belegömbölygettem a tésztát, és folpackkal letakartam, megvártam, míg duplájára kel.
Eközben egy kevés vajjal kikentem egy 20×20 cm-es teflon formát.Összeaprítottam a banánt és a barackot, kimértem a cukrot és a fahéjat.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára húztam, kinyújtottam úgy 35×25 centisre. A recept itt azt javasolja, kenjem meg 5 dkg  olvasztott vajjal a tésztát, én ezt elhagytam. Pakoljuk meg a tésztát a banánnal és barackkal, szórjuk meg a fahéjjal, valamint a barna cukorral, és tekerjük fel bejgliszerűen a tésztát. Azaz a két rövidebb oldalán 2-2 centit hajtsunk be, ez meg fogja akadályozni a töltelék kifolyását, utána pedig hengergessük fel az egészet egy rúddá.
Vágjuk 9, egyenlő széles karikára a rudat, a vágott felével helyezzük az edénybe, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. A sütőből való kivétel után megkenhetjük egy-két kanál mézzel.

Csokis banánkenyér – a túlérett banánok megmentője
Azért szeretem ezt a receptet, mert ugyebár a barna banánok legjobb felhasználási módja, másrészt lehet vele variálni, hol fehér csokival, hol dióval, fűszerekkel, mikor mi van otthon, mikor mihez van kedvünk. Az én banánjaim most igencsak ramaty állapotban voltak már, megfeketedett héjuk szinte bőrként ráncosodott rajtuk, mégis kiválóan szerepeltek a banánkenyérben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!