Töltött hagyma
Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.
Hozzávalók 1 személyre:
1 nagy fej hagyma, olyan 15 dekás körül
1 vékony szelet bacon, tudod, az a hajszálvékony szelet
1 kávéskanál olaj
5 dkg gomba
só, bors, kakukkfű
10 dkg darált hús, leginkább csirke, pulyka
Elkészítés:
A hagymát tisztítsuk meg, a közepét vájjuk ki úgy, hogy körben egycentis fala maradjon. A belsejét aprítsuk össze. Szintén daraboljuk kicsire a szalonnát, egy leheletnyi olajon süssük üvegesre. Mehet hozzá a hagymavagdalék, az is üveges legyen. Következő versenyzőnk a gomba. Az egészet jól összepároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, vagy amire még gusztusunk van. Közben a hagymát sós vízben pároljuk úgy 8-10 percig. Szűrőkanállal emeljük ki, nyílással lefelé fordítva csöpögtessük le. Keverjük a darált húst a hagymás-gombás masszába, töltsük a hagyma belsejébe. Csomagoljuk szorosan alufóliába, és a hagyma főzővizében főzzük a csomagot 20 percig. Ha kivettük, bontsuk ki a hagymát a fóliából. Ha nem unjuk még a macerát, kis reszelt sajtot szórhatunk a tetejére és néhány percre betolhatjuk a grill alá.
Hozzászólás zárolva.