Beignet, a francia fánk
Fánkot enni farsang környékén szinte kötelező, a franciáké, a beignet, pedig a világ egyik legjobbja. Könnyű elkészíteni, a tésztája fantasztikus, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan az evése.
Hozzávalók:
2 dl tej
2 pohár kefir
3 dkg friss élesztő, vagy 4 teáskanál szárított
3 dkg cukor
45 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só
olaj a sütéshez
porcukor
Elkészítés:
A tejet csak felmelegítjük, ügyelve, hogy ne forrjon fel. Beleöntünk két pohár kefirt, megcukrozzuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, és az élesztős tejhez adjuk. Alaposan összekeverjük, azonban dagasztani nem kell, csak nokedlihez hasonlóan összeállítani. Konyharuhával letakarva kb. egy órát kelesztjük. Amikor duplájára nőtt, vastagon lisztezett deszkára húzzuk, és a tetejét is alaposan megszórjuk liszttel.
Az átlagosnál jobban ragad a tészta, de ez nem baj. Kb. ujjnyi vastag téglalappá nyomkodjuk, és egy lisztezett késsel négyzeteket vágunk belőle. Nem túl nagyokat, hozzávetőleg 5×5 centiseket. A fánknál szokásos módon, kb. 160 fokos olajban szép pirosra sütjük. Törlőpapírral bélelt tálra szedjük, és tálalás előtt bőven megszórjuk porcukorral.
Hozzászólás zárolva.