Amerikai almás pite
Ismertek olyan embert, aki nem szereti az almás pitét? Én nem. Nekem mindegy, hogy hazai, vagy amerikai fajta, mindegyik jöhet bármikor! Az utóbbi különösen vanília fagyival szuper.
Hozzávalók:
2,5 bögre liszt
20 dkg vaj
egy csipet só
2 teáskanál citromlé
10-12 kanál jeges víz
(kis pohárba kevés víz, bele két jégkocka)
Töltelékhez:
1 kg alma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
fél citrom leve és héja
1 bögre barnacukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
1 tojás a tetejére
Elkészítés:
A lisztből, vajból, citromléből és vízből a késes aprítóval morzsás tésztát készíttetek, majd kiveszem a gépből és néhány mozdulattal összegyúrom. Folpackba csomagolom, fél órára hűtőbe teszem.Az almát meghámozom, kimagozom, negyedekre vágom, és a negyedeket még háromfelé. Meghintem a cukorral, meglocsolom citromlével, ízesítem a fűszerekkel, végül elkeverem a liszttel.A lehűlt tésztát két részre osztom, egy piteformát kibélelek az egyik felével, ráhalmozom az almát, és betakarom a tészta másik felével. Szélét szorosan összenyomkodom, majd apró nyílásokat vágok a tészta tetejébe, hogy a keletkező gőz távozhasson. Tetejét megkenem egy felvert tojással, Anna megszórta egy kevés cukorral is, én azt elhagytam. 180 fokos sütőben kell neki egy óra sütés.
Hozzászólás zárolva.