Facebook hozzászólás
268

Zellerkrémleves zellerchipsszel

A zeller nagyon egészséges zöldség, nagy kár, hogy kevesen szeretik. Bár aki szereti, az rajong fűszeres, karakteres ízéért. Próbálkozzunk először egy krémlevessel a zellerhez vezető úton.

Zellerkrémleves, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók:
2 db zellergumó
2 db burgonya
2 gerezd fokhagyma
2 kk borsikafű
2 kk szárított metélőhagyma
6-7 dl alaplé
só és bors
vaj

Elkészítés:
A zellert megpucoljuk, majd másfél zellert felkockázunk. Azért másfelet, mert a maradék fél gumóból készül majd a chips – amit most félre is teszünk egy kicsit. A zellerkockákat kevés olajon egy kicsit átpirítjuk úgy, hogy közben át is forgatjuk mindegyiket. Amint ezzel elkészültünk, öntünk rájuk vizet, kb annyit, hogy ellepje őket.
A burgonyát is megtisztítjuk, majd őket is felkockázzuk – és mehetnek is a zellerkockák mellé. Jöhet fűszerként a borsikafű és a metélőhagyma, a két gerezdnyi fokhagyma, na meg kakukkfű is – csak nekem épp nem volt itthon.
Főzzük a kockákat mindaddig, amíg teljesen át nem puhulnak. Közben hozunk a fagyasztóból alaplevet, ami klasszul fel is olvad, ízében pedig hozzátesz a levesünkhöz.
Botmixerrel teljesen homogénné alakítjuk a levet, még kóstolgatunk, esetleg sózunk, borsozunk. Ha valaki igényli, akkor tejszínnel még tuningolhatunk rajta – de én úgy érzetem, hogy ez teljesen fölösleges.
Egy forró serpenyőben, vékony olajon megpirítjuk a vékony zeller szeletkéket, majd egy szalvétán lecsöpögtetjük mindet.
Mindent forrón tálalunk, bekanalazzuk az egészet – majd besöpörjük az elismeréseket.

Zoltán többi receptje itt.

Sütőben sült zeller panko morzsában
Nagyon szeretem a zellert. Mindegy, hogy húslevesben főtt, nyersen lakik egy salátában, esetleg majonézesen tálalják, minden formában jöhet. De a legjobban mégis a rántott zellerért vagyok oda. Bő olajban sütve is finom, de most kipróbáltam, milyen a sütőben sült – egészségesebb – verzió. A válasz egyszerű: irtó jó!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!