A Mama húsos gombóca
A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.
Hozzávalók:
Gombóchoz:
1 kg burgonya
15-20 dkg liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
2 tojás sárgája
2 ek zsír, vagy olaj
1 mokkás kanál só
Pörkölthöz:
0.5 kg sertéslapocka
0,5 kg vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
Fűszerek (só, bors, fűszerpaprika, kömény)
olaj
Mártáshoz:
500 g tejföl
250 g csiperke gomba (használhatsz különlegesebb extrább fajtát is, akkor még jobb lesz)
Díszítéshez:
fél csokor petrezselyem zöldje
2 dl tejföl
Elkészítése:
A sertéslapockából egyszerű pörköltet készítek, az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, majd hozzáadom a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott húst. Miután kérget kapott, mehet bele a fűszerpaprika, majd a többi fűszer is, a fokhagymát is hozzáadom összetörve. Amennyiben teheted, akkor ne az elejétől fogj neki, hanem egy korábbi alkalommal a klasszik sertéspörköltből fagyassz le ehhez a recepthez! Nincs ezzel sem gond, csak kicsit sok időbe telik elkészíteni.A burgonyát sós vízben megfőzöm, majd hagyom hűlni, de még melegen hámozom meg, majd összetöröm, és összekeverem a tojással, a zsírral és a liszttel, sózom, majd tésztát gyúrok belőle. A hús és a gombóc tészta arányának pontos meghatározására nem tudok tuti biztos megoldást, szinte biztos, hogy valamelyikből marad egy kicsi majd. A pörköltből a húskockákat kihalászom és aprítóban összedarálom, majd lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtom a tésztát, kockákra vágom és a darált hússal megtöltöm, majd gombócot formázok belőle. Készíthetsz kisebb és nagyobb gombócokat is, nálam a 10 x 10 cm méretű kockák jöttek be.
A gombóc formázása: a tészta sarkait átlósan összenyomom, majd a kezemmel gombóccá gyúrom, úgy, hogy közben a töltelék ne jöjjön ki. A gombócokat sós vízben kifőzöm, miután feljönnek a víz tetejére, még néhány percre van szükség. A mártáshoz a pörköltszaftot felforralom, tejföllel összekeverem, végül én át szoktam az egészet turmixolni, hogy a kis hagymadarabok eltűnjenek belőle. A gombás szafthoz a gombát megpucolom, felszeletelem, majd olajon megpirítom. Nálunk a családban mindig van, aki kevésbé szereti a gombát, ezért nem az egész mártásba szoktam beletenni, hanem kb. csak a felébe. Önálló gombapaprikást is készíthetsz hozzá, úgy is nagyon finom.
Lefagyaszthatod, ha maradt belőle, ebben az esetben érdemes a gombócot és a mártást külön csomagolni és úgy eltenni.
Hozzászólás zárolva.