Facebook hozzászólás
218

Új dizájn: rothadó fogak a cigisdobozokon

Sőt, hogy üzenetük még hatékonyabb legyen, már képeket is nyomtatnak a kis papírdobozokra. S hogy mit ábrázolnak a képek?

Úgy tűnik, azok az egészségügyi prevenciós programok, amelyek az elriasztás illetve a sokkolás eszközével élnek (mint nálunk például a cigarettás dobozok elrettentésre szánt kijelentései), épp az ellenkező hatást érik el.

Egy oxfordi kutatóközpont eredményei bebizonyították ugyanis, hogy a fenyegető figyelmeztetések nem várt pszichológiai hatást váltanak ki. Ezek pedig a következők:


  1. Beletörődés a figyelmeztetésekbe

Az emberek annyiszor és annyit hallják, látják ezek az üzeneteket, hogy egy idő után érzéketlenné válnak, és nem is figyelnek már rájuk.

Úgy tűnik, ez a leggyakoribb pszichológiai hatás- mutattak rá a vizsgálatot végzők.

 2. Kockázati faktor-fóbia

Vannak, akiket átlagon felül megrémiszt, hogy esetleg életmódjuk kockázatos és veszélyes. Ők azok, akik szinte falják a különféle egészségügyi-természetgyógyász magazinokat és könyveket.

A kutatók ugyanakkor rámutattak arra is, hogy ez a hozzáállás is veszélyes lehet. Megfigyelték például, hogy 1995 óta pont ennek köszönhetően csökken a fogamzásgátló gyógyszereket szedő nők aránya. Sokan olvastak ugyanis valószínűleg a tablettaszedéssel járó egészségügyi kockázatokról, s hagyták abba a fogamzásgátló szedését, ám ezzel egyidejűleg 9%-kal megnőtt az abortuszok száma is.

 3.  A tiltott gyümölcs-effektus

A tiltott gyümölcs még édesebb, vagyis  amitől a hivatalos szervek óvnak vagy tiltanak, azt csak azért is ki kell próbálni.

Ez a szemlélet különösen a tinédzserek körében örvend nagy népszerűségnek. Ezért a túlzott cigaretta, alkohol, drogfogyasztás ellen buzdító szentenciáknak vajmi kevés eredménye van.

Ennek ellenére -hozzánk hasonlóan- a kanadai, thaiföldi, brazil és szingapúri  kormány is úgy véli, ez a legmegfelelőbb módszer arra, hogy  minél több embert  vegyenek rá például a dohányzás abbahagyására.

Sőt, hogy üzenetük még hatékonyabb legyen, már képeket is nyomtatnak a kis papírdobozokra. S hogy mit ábrázolnak a képek?

Nos: rothadó fogakat, rákos tüdőt, szélütés után lefényképezett agyat…





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!