Bizonyára mindenki hallott már a GI-ről, azaz a glikémiás indexről. Ez a szám mutatja meg, hogy egy adott ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, ezáltal milyen magasra emeli a vércukor szintünket. A GI egy olyan mutatószám, mely 1 és 100 közötti értékekkel jelzi az előbbi kérdésre a választ. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan szívódnak fel, tehát lassan és minimális mértékben emelik a vércukor értéket, szemben a gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű ételekkel, amelyek rövid idő alatt magasra emelik a vércukrot, és heves inzulin reakciót váltanak ki a szervezetből. Ez hosszú távon nem igazán szerencsés, ezért törekednünk kell arra, hogy minél több alacsony GI-jű ételt együnk. Ennek a kívánalomnak tökéletesen megfelelnek az alábbi gabonák:
Bulgur: Más néven búza töret, de hívják török rizsnek is. Közel-keleti eredetű. A búza szemek párolásával, szárításával és megtörésével előállított élelmiszer. Alacsony zsír-, ám magas rost- és ásványianyag-tartalmú, könnyen megfő, nagyon kiadós, és nagyon jó ízű köret. 10 dkg bulgur glikémás indexe 48 (ugyanennyi sült krumplié 85)
Receptjeink: Töltött paprika bulgurral, Török kebab bulgurral, Édes bulgur gyümölcsökkel
Köles: szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk, jellegzetes ízű és illatú egynyári fűféle. Kitűnő hatást gyakorol a gyomorra, mert könnyen emészthető, magas a rosttartalma, ezáltal a bélrendszer kéményseprőjének számít. Fogyasszuk egész évben!. Gluténmentes, tehát a lisztérzékenyek egyik legnagyobb barátja. Egyre ügyeljünk: felhasználás előtt mindig nagyon alaposan öblítsük le. 15-20 perc alatt puhára fő. A köles glikémiás indexe 71.
Receptjeink: Sült zöldségek kölessel, Kölesfelfújt, Paradicsomos kölesgombóc, Köles fasírt
Hajdina: A hajdina sokoldalúan hasznosítható gazdasági növény, jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani és gyógyhatású jellemzői adják. Kiválóan alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. A hajdina főzése egyszerű. Az alaposan megmosott háromszög formájú magokat kétszeres vízben, fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhulnak. Glikémiás indexe 54.
Receptjeink: Hajdina puding, Feta sajtos hajdina
Hozzászólás zárolva.