Churros
A churros (ejts: csurrosz) spanyolok egyik nemzeti eledele. De ha azt gondoljuk, hogy a spanyolok találták fel a spanyol viaszt, hát erősen tévedünk. Merthogy a churros égetett tészta, ugyanúgy, mint a mi tolófánkunk, vagy az ördögpirulánk, esetleg a zeppole, vagy a profitterol, ha olasz vonalon mozgunk.
Hozzávalók:
3,2 dl víz
15 dkg vaj
17 dkg liszt
4 egész tojás
egy nagy csipet só
5 dkg cukor
A hempergetéshez fahéjas, finom szemű kristálycukor
Elkészítés:
A vizet és a vajat összeforraltam, kicsire vettem alatta a lángot, beleszórtam a lisztet, és elkezdtem keverni. Egy-két perc alatt a tészta összeállt egy labdává, ekkor levettem a tűzről, kitettem kicsit levegőzni az erkélyre az edényt. Amikor az alap már csak langyos volt, egyenként beledolgoztam a tojásokat a fent leírtak szerint, és egy hirtelen ötlettől vezérelve szórtam bele 5 dekányi cukrot.
Habzsákba töltöttem a tésztát, és 180 fokos olajba nyomkodtam a képen látható kissé szabálytalan, és talán kicsit vastag csíkokat. (Legközelebb kipróbálom a vékonyabb csillagcsővel.) Viszonylag rövid idő alatt gyönyörű aranybarna lett a tészta, ekkor megfordítottam, majd amikor készre sült, törlőpapírral bélelt tálra szedtem őket. Amint a fölös olajat a papír felitta, már mentek is a fahéjas cukorral telt tálba a kígyócskák. Csokoládé szószt, lemon curdot és karamellás almaszószt kínáltam mellé. Egyenes út a mennyországba…
Hozzászólás zárolva.