Facebook hozzászólás
3 888

Tarte tatin – fordított almatorta

Biztosan állíthatom, az alma a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, már csak azért is, mert egész évben hozzá lehet jutni. Tehát nincs olyan időszaka az évnek, amikor egy jó almatortát vagy pitét ne készíthetnénk.

Tarte tatin, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:

3-4 db alma
10-15 dkg kristálycukor
5 dkg vaj

a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
5 dkg porcukor
egy kevés hideg víz
egy csipet só

Elkészítés:

Egy serpenyőben olvasszuk meg az 5 dkg vajat, öntsük rá a cukrot. Először használjunk kevesebbet, szerintem a 10 dkg is elég. Ha elolvadt a cukor, dobjuk a serpenyőbe a megtisztított, gerezdekre vágott almákat, és pároljuk 10 percig őket. Csak rázogatással mozgassuk a serpenyőt, lehetőség szerint ne törjük az almát. Közben a tészta hozzávalóiból gyúrjunk tésztát, nyújtsuk kör alakúra, kb. egy centivel nagyobbra, mint a forma, amiben a sütit sütni fogjuk.
A sütőformába rakosgassuk át az almákat, érdemes egy villával, csipesszel megcselekedni ezt, szebb lesz a végeredmény. A vajas-cukros levet, amiben párolódott, öntsük rá. A kör alakúra nyújtott tésztával fedjük be az edényt, a túllógó részeket tűrjük be az edénybe.
Süssük 180 fokon kb. 30 percig. Várjuk meg, amíg egy kicsit visszahűl, utána borítsuk egy tortatálra fejjel lefelé. Vanília fagylalt nem kötelező, de ajánlott hozzá, fogyasztása langyosan a legtutibb.

Almás pite
Ahány család, annyi almás pite recept. Én is a nagymamámtól tanult metódust követem, és ez azon kevés receptek egyike, amit fejből tudok.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!