Epres panna cotta
A panna cotta tradicionális olasz édesség, ahogy a neve is mutatja, főtt tejszín. Mivel igen egyszerű, nagyon sokféle módon lehet bele egyediséget vinni, Kata most így csinálta.
Hozzávalók 4 személyre:
250 ml tej
250 ml tejszín
60 g cukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer
10 g zselatin (2×2,5 és 5 megoszlásban)
1 rúd vanília
500 g eper + pár szem a díszítéshez
néhány levél friss menta
Elkészítés:
Félbevágom a vanília rudat, kikaparom a magjait, majd a héjával együtt összefőzöm a tejjel, tejszínnel és az édesítőszer egyik felével. 2,5 g zselatint egy tálkában egy kevés vízben feloldok, hagyom állni pár percig, hogy megduzzadjon, majd felmelegítem. A tejes alap feléhez hozzáöntöm a feloldott zselatint, a poharakat ferdén beállítom a hűtőbe úgy, hogy a rácsos polcon neki támasztom valaminek, majd beletöltök egy keveset mindegyik pohárba a tejszínből, majd így hagyom állni kb 5-6 órát, addig, amíg szépen megkötött és nem folyik. Az epret megtisztítom, majd az édesítőszer másik felével és egy pici citrommal egy rúdmixer segítségével összepürésítem. 5 g zselatint egy kevés vízben feloldok, hagyom, hogy megduzzadjon, majd felmelegítem. Az eperpürét is egy kicsit felmelegítem, majd beleteszem a zselatint és ráöntöm a hűtőben lévő poharakba, így ismét kb 5-6 órán át pihentetem.
A tejszín második felét is felmelegítem, majd ismét elkészítem a maradék zselatint is és végül ezt is hozzáöntöm a tejszínhez és ráöntöm az epres rétegre, beteszem a hűtőbe, és 6 órán át pihentetem a hűtőben.
Tálaláskor fél szem eperrel és friss mentalevéllel díszítem.
Hát ennyi az elkészítése, sok munka nincs amúgy vele, csak időben elhúzódik az a 3×10 perc.
Hozzászólás zárolva.