Ma tojással, spenóttal és gombával élvezzük a kávét
A Lavazza a konyhaművészei szerint a kávé nemcsak ital formájában fogyasztható, hanem édes és pikáns ételek alkotórésze is lehet. Ez a különleges recept, – amely tojással, spenóttal és gombával készült – is bizonyítja, hogy bizony lehetséges a kávét másképpen is élvezni.
A Lavazza Oktatóközpont 25 éve tanítja a kóstolási technikákat és dolgozik a kávékultúra elterjesztésén. 1998-ban külön termékkísérleti divíziót hozott létre, amely folyamatosan kutatja a kávé élvezetének és értelmezésének új módjait, többek között egészen különleges receptekkel is kísérletezik. Ez a recept is bizonyíték erre!
HOZZÁVALÓK 4 főre
- 4 adag eszpresszó (a legjobb Lavazza Crema e Gusto vagy Lavazza Qualità Rossa)
-
300 g tuskó gomba (más hasonló fajta is jó)
- 300 g csiperkegomba
- 300 g róka gomba
- 2 sallotta hagyma
- 1600 g friss spenót
- 4 tojás
- 200 g vaj (jó minőségű)
- só és bors
A szószhoz
- 400 g csiperkegomba
- 80 g vaj
- 400 ml tej
- só és bors
ELKÉSZÍTÉS (Elkészítési idő 1-1,5 óra)
Apróra vágjuk össze a hagymát és szeleteljük fel mindhárom gombafajtát. A vajat lassan melegítsük fel egy serpenyőben, az apróra vágott hagymát tegyük bele és lassú tűzön pirítsuk meg. Adjuk hozzá a szeletelt gombát és 6-7 percig dinszteljük. Amikor a gomba és a hagyma kész, öntsük hozzá a lefőzött, kész kávét és óvatosan keverjük össze. Egy másik serpenyőben vajon dinszteljük meg a spenótot, sóval, borssal ízesítsük. Közben készítsük el lágy tojást: Kb. 4 perc alatt főzzük meg a tojásokat, majd folyó víz alatt szedjük le a héját úgy, hogy a tojások fehérje egyben maradjon és ne sérüljön. (Adhatunk a forrásban lévő vízhez egy csipet durva sót és ecetet, így könnyebben le lehet szedni a tojáshéjat.)
MÁRTÁS
Olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a csiperkegombát, és kb. 5 percig pirítsuk. Öntsük hozzá a tejet, sóval és borssal ízesítsük, majd kicsi hőfokon lassan 6-7 percig főzzük. Ha szükséges, tehetünk hozzá egy kis vizet. Amikor a gomba szinte teljesen magába szívja a tejet és megfő, kézi mixelővel turmixoljuk össze, hogy egy lágy, krémes szószt kapjunk.
TÁLALÁS
A tálalás nagyon fontos része az étel elkészítésének, a fotó ebben segítségünkre lehet! A csiperkegomba mártást öntsük a tányérra, majd a közepébe öntsük a spenótos szószt egy kis mélyedést készítve a tojásnak. Rendezzük el a gombát a mélyedés körül, borssal és egy kis olívaolajjal ízesíthetjük. Óvatosan helyezzük bele a tojást!
Hozzászólás zárolva.