Bakonyi betyár batyu
Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.
Na hát akkor fogjunk hozzá a recepthez, én 1 kg húsból csináltam pörköltet, ez így 4-5 főnek bőségesen elég töltött palacsintába főételnek. Amúgy elég macerás ételről van szó, ezért érdemes a pörköltet elkészíteni nagyobb mennyiségben akkor is, ha csak előétel lesz belőle. A maradék pörit pedig fagyaszd le, később remekül felhasználható.
Hozzávalók:
1 kg lapocka
1 kg hagyma,
só és bors ízlés szerint
fűszerpaprika (ebből én sokat teszek mindig, legyen már színe annak a pörköltnek) kb 3-4 púpozott teáskanálnyit használtam
15-20 db palacsinta (lehetőség szerint vékony palacsintát süss, mert így lesznek szépek a kis batyuk)
500 g tejföl a mártáshoz
kb 300 g tejföl még az evéshez
kb 20 szál snidling
4 (pörköltbe)+1 (gombapártás) gerezd fokhagyma
20 dkg rókagomba
kevés friss petrezselyem díszítéshez
Elkészítés:
A pörköltet a szokásos módon elkészítem, majd amikor lehűlt a húsdarabkákat kihalászom. Ilyenkor érdemes egy kis vizet hozzáönteni, hogy könnyebb legyen a husikat kihalászni. A kiválogatott húst ledarálom, majd betöltöm a korábban már kisütött, de még langyos palacsintába, nyakukat a snidlinggel átkötöm. Óvatosan dolgozz a snidlinggel könnyen szakad! A betöltött palacsintát betehetjük sütni egy kicsit, hogy forró legyen, azonban vigyázz, ne süsd túl, a palacsinta kiszáradhat, megkeményedhet.
A szaftot felforralom, majd tejföllel besűrítem, aki szeretne tehet hozzá lisztet, de én nem szoktam.
A rókagombát olaj + vaj keverékén megfuttatom, majd hozzáadom a fokhagymát is, kicsit összeforralom, majd friss petrezselyemmel díszítem. A palacsinta tálalásakor forró gombás, paprikás szafttal kínálom.
Hozzászólás zárolva.