Marengói csirke
Állítólag Napóleon kedvenc ételét készítjük el, ha megfőzzük ezt a marengói csirkét, melyet a császár második itáliai hadjárata alkalmával kapott egyszer a szakácstól, egy ütközet előtti estén. Az ütközet sikeres volt, és mivel Napóleon amúgy is szerette a csirkét, attól fogva mindig ezt vacsorázott, mielőtt hadba indult,
Hozzávalók:
egy 1,20 dkg-os csirke
1 evőkanál liszt
3 dkg vaj
2 ek olaj
1 fej vöröshagyma
2 teáskanál provence-i fűszer
0,4 dl száraz fehérbor
2 ek paradicsom püré
1 dl víz
25 dkg gomba
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk (vehetünk persze darabokat is), sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a lisztbe. A vaj és az olaj felforrósított keverékén átpirítjuk a húsdarabokat, majd beletesszük a vékonyra szeletelt (nem kockára vágott!) vöröshagymát, a zúzott fokhgymát, a provence-i fűszert, és még néhány percig sütjük. Ráöntjük a húsra a bort, erős tűzön addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a paradicsom pürét, egy kevés vizet, és fedő alatt mérsékelt tűzön tovább pároljuk. Tíz perccel a főzés vége előtt hozzáadjuk a gombát is. Pirított bagettel a legfinomabb.
Hozzászólás zárolva.