Katalán krém
Tipikus katalán édesség, nem azonos a franciák créme brulée-jével, és erre a katalánok nagyon is kényesek. Barcelonában kóstoltam, ahol nincs tapas bár katalán krém nélkül.
Hozzávalók (6-8 adaghoz):
1 liter tej
8 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
egy késhegynyi fahéj
2 evőkanál kukoricaliszt
10 dkg cukor a krémhez
5 dkg kristálycukor a tetejére
Elkészítés:
Egy liter tejet felteszünk lassú tűzön melegedni, egy reszelt citrom héjával és a fahéjjal. Közben különválasztjuk a tojásokat, és alaposan felverjük a cukorral és a kukoricaliszttel. A tejet lehúzzuk a tűzről, és fokozatosan hozzákeverjük a tojásos cukorhoz, állandó kevergetés közben. Visszatesszük a közepesen meleg tűzre és tovább kevergetjük, amíg besűrűsödik. Itt a legfontosabb, hogy ne forraljuk fel, mert akkor a tojás összeugrik. Végül kisebb tányérkába öntjük, a spanyoloknak megvan erre a külön edényük, ami se nem túl nagy, se nem túl mély. Ha kihűlt, tálalhatjuk. Megszórjuk kristálycukorral és konyhai szakácsfáklyával ráégetjük, ami egy kemény, forró és roppanós cukor réteget eredményez.
Hozzászólás zárolva.