Sáfrányos rizottó
Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!
Hozzávalók 4 főre:
1 fej salotta hagyma apróra vágva
30 dkg rizottónak való rizs, jelen esetben Vialone Nano (Campani)
7 (2+5) dkg vaj
15 dkg reszelt parmezán
1,5 dl száraz fehérbor
1 liter zöldség alaplé
6-7 szál sáfrány
só, bors
Elkészítés:
Kb. 2 dkg vajat megmelegítek, rádobom a hagymát, lassú lángon kevergetem két-három percig. Ezután jön a rizs, azt is kevergetem, míg felforrósodik és kissé üvegessé válik, majd felöntöm a borral. Hagyom, hogy az alkohol elpárologjon, a rizs pedig beigya a folyadékot. Amikor ezt megtette, kis merőkanalanként adagolom rá az előzőleg felforralt, sáfránnyal színezett alaplevet: mindig csak annyit, hogy a rizs azt alaposan fel tudja szívni. Ez eltart egy kis ideig, ezenközben folyamatosan kevergetem a rizst. Ekkor szabadul fel ugyanis belőle az a keményítőtartalom, amitől lágyan krémes lesz a művelet végére. Közben meg-megkóstolom, nehogy elszalasszam az al dente állapotot, amikor a rizs kívül már puha, belül azonban még egy ici-picit roppanós. Amikor az összes alaplevet felitattam vele, és állagát jónak ítélem, megsózom, borsozom, belekeverem a reszelt sajtot és hozzáadom a maradék vajat. Keverek rajta még egyet, és tálalom.
Hozzászólás zárolva.