Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban
Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.
Hozzávalók ( legalább 8-10 adag leveshez ):
4 szál répa
3 szál gyökér zöldség
2 fej vöröshagyma
2 étkezési paprika
2 szál cukkini
1/2 fej zellergumó
2 fej paradicsom vagy 1 doboz hámozott, egész paradicsom konzerv
3-4 gerezd fokhagyma
2 marék petrezselyem
70-90 dkg csirkemell
2-3 ek oregánó
2-3 ek szárított bazsalikom
1-2 ek szárított metélőhagyma
1,5-2 dl paradicsom püré
50 dkg vörösbab (konzerv)
25 dkg fehérbab (konzerv)
só és sok bors
víz
Előkészítés:
a zöldségek megtisztítása, megpucolása
a hagymák apróra vágása
a répák, a cukkinik és a paprikák felkockázása ízlés szerint
a paradicsomok leforrázása, majd megpucolása, vagy a konzerv felnyitása, majd a paradicsomok nyolcrét vágása
a csirkemellek felkockázása
A főzés:
A bográcsot feltesszük a tűzre, majd a hagymát megpirítjuk. Ha már szépen alakul, akkor a felkockázott és besózott csirkemell darabokat rádobjuk a hagymára, majd hagyjuk, hogy szépen kifehéredjenek a kockák.
Beleszórjuk az oregánót, a bazsalikomot és a metélőhagymát, majd alaposan összekeverjük a húsokkal őket.
Érkeznek a zöldségek: a répa, a gyökér zöldség, a zeller, a fokhagyma, amikkel hagyom, hogy együtt piruljon még a hús, illetve hogy a répa kapjon egy kis karamellizált ízt is.
Öntök alá annyi vizet, ami ellepi a levesem alapját, majd hagyom csendben rotyogni az egészet
Jöhetnek a felkockázott paradicsomok, na meg a paradicsom püré is, amit szintén összedolgozok a levesem alapjával
Só és bors, na meg petrezselyemzöld a következő összetevő, amelyek szintén klasszul belefőnek a levesbe. Ha igényli, akkor még jöhet víz is.
Hogy tényleg mediterrán legyen az ízvilág, arra nagyon jó alapanyag a zsenge cukkini, jelen esetben zöld és sárga színű volt a piacon.
Most felbontjuk a két babkonzervet, ami igazán intenzívvé változtatja a levesünket.
Lassan kész vagyunk, de ha igényli, akkor önthetünk alá vizet, sózhatunk, borsozhatunk. A végén még érdemes beleszórni petrezselyem zöldet, majd tálalhatunk is.
Hozzászólás zárolva.