Rakott zöldbab, a nyár egyik kedvence
A zöldbab a nyári szezon egyik kedvenc zöldsége, levesek, főzelékek, de még rétesek kitűnő alapanyaga. Mi most egy gyors rakottast készítettünk belőle, amit a vegetáriánusok is imádni fognak.
Hozzávalók:
- 40 deka zsenge, zöld hüvelyű zöldbab,
- 20 deka paradicsom,
- 20 deka reszelt sajt,
- 15 deka póréhagyma,
- 1 csokor apróra vágott zöldpetrezselyem,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 5 deka vaj,
- 3 deci tejföl,
- só, őrölt bors.
Elkészítése:
a feldarabolt zöldbabot sós vízben félig megfőzzük, lecsöpögtetjük. A paradicsomokról lehúzzuk a héjukat, majd felkarikázzuk, a pórét is vékony szeletekre vágjuk. Vajjal kikenünk egy kisebb sütőedényt, leterítjük az alján a hagymaszeleteket, majd rétegezve rátesszük a babot és a paradicsomot. A rétegeket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel, az apróra vágott fokhagymával, a reszelt sajt felével. A tetejére tesszük a maradék sajtot és néhány vajdarabkát, majd forró sütőben 20-25 percig sütjük.
Tipp: akik nem bírják hús nélkül, azok szelhetnek közé sonkát vagy virslit, de 30 deka darált húsból készíthetnek egy gyors pörköltet, és azt egyik rétegként hozzáadhatják a rakottashoz.
De ha már rakjuk, „pakoljuk” egymásra a finomságokat, akkor a cukorborsó se maradjon ki! Kattints tovább ezért a húsos rakott tésztáért!
Hozzászólás zárolva.