A világ legegyszerűbb csalamádéja
Savanyúságot bármikor vehetünk a piacon, de mennyivel jobb érzés a saját magunk által eltettet asztalra tenni! Az alábbi mennyiséggel még kis konyhákban is meg lehet birkózni, de persze többszörözni is lehet az adagot.
Hozzávalók:
4 szál répa
6 db kovászolni való uborka
6 db paprika (lehet benne többféle színű is)
1 fejeskáposzta
1 közepes karfiol
4 db zöld paradicsom
A léhez:
2 l víz
3 dl 20%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál kömény
1 teáskanál borkén
Elkészítés:
Az uborkát, répát, paprikát, paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Egy nagyobb lábasban a léhez való anyagokat összeöntjük, és amikor a cukor és a só feloldódott a lében, beletesszük az összes zöldséget. Fontos, hogy mindenhol ellepje a lé. Egy napra hűvös helyre tesszük pihenni. Ez alatt az idő alatt a só hatására a zöldségek levet eresztenek. Érdemes az állás ideje alatt néhányszor átkeverni a hozzávalókat. Másnap sterilizált üvegekbe porciózzuk a „sűrűjét”, és minden üveget színültig töltünk lével. Más dolgunk nincs az elkészült savanyúsággal, mint polcra tenni őket.
Hozzászólás zárolva.