Citromos, joghurtos sertésszűz leves bográcsban
Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese – és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág – vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg – tehát rögtönöznöm kell.
Hozzávalók:
2-3 fej vöröshagyma
2 szál fehér répa
2 szál répa
1 kápia vagy kaliforniai paprika
1 fehér húsú paprika
1-1,5 szál cukkini
3 gerezd fokhagyma
1,5 citrom
40-50 dkg sertésszűz
1,5 dl fehér vagy rozé bor
víz
1/2 ek római kömény
1/2 ek morzsolt kakukkfű
1,5 dl görögjoghurt
friss bazsalikom levél
só és bors
Elkészítés:
Elsőként megdinsztelem a hagymát, majd a gyökér és répa kockákat megkaramellizálom a hagymás alapban. Míg az alap zöldségek pirulnak, addig a sertésszüzet felkockázom, sózom és finoman borsozom. Ha már a répák kicsit barnulnak, akkor a bográcsba beledobálom a húskockákat, és fehéredésig pirítom őket. Ekkor jöhetnek a fokhagyma darabok és a fűszerek – amelyeknél mostanában nekem nagyon fontos szerepe jut a római köménynek, amit most sem hagyok ki. A fűszerek után felöntöm a levesem alapját száraz borral, majd hideg vízzel is, amiben hagyom hogy szépen elkezdjenek puhulni a húsok.
Mivel a sertésszűz nem igényel nagy főzést, így pár perc múlva a levesbe facsarok egy citromot, majd jöhetnek a paprika- és a cukkini kockák is. Lassan alakul a levesünk ízvilága, citrommal még savanyíthatunk rajta, jöhet még só és bors – persze ha igényli.
Utolsó fázisként egy tálba joghurtot szedek, majd a levesből kiszedett forró lével hőkiegyenlítést végzek – így nem lesz csomós, csúnya állagú végeredmény a bográcsban. Tehát a kikevert joghurtos sűrítést belekeverem a levesbe, szeletelek még egy-két citromkarikát is, tépek egy kevés bazsalikomot a lébe, majd hagyom, hogy rottyanjon egyet-kettőt – és már lehet is tálalni.
Hozzászólás zárolva.