Prézlis karfiol
Mindig szerettem a karfiolt, már gyerekkoromban is, ami azért ritkaság a gyerekek körében. Nagymamám zseniálisan készítette ezt az egyszerű, ízletes ételt, a mai napig a számban érzem az ízét. Annyira megkívántam a minap, hogy nekiálltam, na nem mintha nagy munka lenne megcsinálni.
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
só
fél liter tejföl
25 dkg prézli
olaj vagy zsír a prézli pirításához
Elkészítés:
A karfiolt sós vízben puhára főzöm. A víz legyen elég sós, különben az ételünk ízetlen lesz. Amikor a zöldség megfőtt, szűrjük le. Időközben megpiríthatjuk a prézlit is: a zsiradékon állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk a morzsát. Végül összeállítjuk az ételt: kiolajozott jénaiban elterítünk egy réteg karfiolt, szórunk rá a pirított morzsából, meglocsoljuk tejföllel. Még egy réteg karfiol, a maradék prézli az étel tetejére kerül, az egészet befedjük tejföllel. 190 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tejföl szép színt nem kapott. Ez nagyjából 20-25 perc.
Csak azért nem készítem el minden nap, mert nincs az a mennyiség, amit ne tudnék belőle eltüntetni. Íze hasonlít a rakott karfioléra is, és a tócsniéra is, hidegen, melegen egyaránt addiktív. Receptért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.