Facebook hozzászólás
665

Potatisgratäng med purjolök och svamp – Csőben sült burgonya póréhagymával és gombával

Ez egy rendkívül népszerű svéd köret, főleg most, a tél közepén. Egy kis szezonális ízt adhatunk hozzá a póréval és bármilyen (főleg erdei) gombával jó – írja Lagom című könyvében Anna Brones. A svéd boldogság titka ebből a receptből is csak úgy ragyog! 

Csőben sült burgonyaköret spárgával és feltéttel, Kép: pixabay
Csőben sült burgonyaköret spárgával és feltéttel, Kép: pixabay

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 2 ek olívaolaj, és még egy kevés a kikenéshez
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 nagy póréhagyma megmosva, felkarikázva
  • 125 gr (3 csésze gomba) szeletelve
  • kb 2 kg burgonya
  • 70 g (1/2 csésze) tört mogyoró
  • 240 ml ( 1 csésze tejszín, és még egy kevés, ha szükséges
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőn ez a 6-os fokozat). Lábasban, közepes lángon pirítsuk meg hirtelen az apróra vágott fokhagymát olívaolajon, míg aranybarna lesz. Adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát, és süssük, amíg kezd összeesni. Adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk azt is, míg összemegy egy kicsit. Felezzük el a burgonyát, majd szeleteljük fel 5 mm-es karikákra. Olajozzunk ki egy téglalap alakú sütőtálat, és terítsük szét rajta a burgonya felét. Fedjük be a hagymával, a gombával és a mogyoróval. Fűszerezzük sóval, borssal. Rétegezzük rá a maradék burgonyát, öntsük rá a tejszínt, majd sózzuk, borsozzuk. Süssük 40-50 percig. Ha 30 perc után úgy tűnik, hogy kevés a tejszín, öntünk utána! Ha kész, vegyük ki a sütőből, tálalás előtt hagyjuk hűlni 1-2 percig! Jó étvágyat!

A boldogság svéd titka
Pont jó! Ezt jelenti a svéd LAGOM szó. Arról szól, hogyan élhetünk harmonikusan és elégedetten a mindennapokban az evéstől kezdve, az öltözködésen át az életmódig, a munkáig. Vagyis tanuld meg élvezni a mértékletességet! E könyv szerzője Anna Brones, aki svéd kivándorló családban született az Egyesült Államokban. Ez a könyv abban segít, hogy tudatosabban éljünk, okosan kiléphessünk a napi mókuskerékből, hogy bölcsebben éljük a jelent!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!