Potatisgratäng med purjolök och svamp – Csőben sült burgonya póréhagymával és gombával
Ez egy rendkívül népszerű svéd köret, főleg most, a tél közepén. Egy kis szezonális ízt adhatunk hozzá a póréval és bármilyen (főleg erdei) gombával jó – írja Lagom című könyvében Anna Brones. A svéd boldogság titka ebből a receptből is csak úgy ragyog!
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 2 ek olívaolaj, és még egy kevés a kikenéshez
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 nagy póréhagyma megmosva, felkarikázva
- 125 gr (3 csésze gomba) szeletelve
- kb 2 kg burgonya
- 70 g (1/2 csésze) tört mogyoró
- 240 ml ( 1 csésze tejszín, és még egy kevés, ha szükséges
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőn ez a 6-os fokozat). Lábasban, közepes lángon pirítsuk meg hirtelen az apróra vágott fokhagymát olívaolajon, míg aranybarna lesz. Adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát, és süssük, amíg kezd összeesni. Adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk azt is, míg összemegy egy kicsit. Felezzük el a burgonyát, majd szeleteljük fel 5 mm-es karikákra. Olajozzunk ki egy téglalap alakú sütőtálat, és terítsük szét rajta a burgonya felét. Fedjük be a hagymával, a gombával és a mogyoróval. Fűszerezzük sóval, borssal. Rétegezzük rá a maradék burgonyát, öntsük rá a tejszínt, majd sózzuk, borsozzuk. Süssük 40-50 percig. Ha 30 perc után úgy tűnik, hogy kevés a tejszín, öntünk utána! Ha kész, vegyük ki a sütőből, tálalás előtt hagyjuk hűlni 1-2 percig! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.