Facebook hozzászólás
1 281

Málnavarázs – Max konyhájából

Íme Maxék kedvenc szülinapi tortája. Van ugyan egy barát a családban, aki történetesen cukrász, de mi, halandók bizony mindent lefordítunk a magunk nyelvére. Max is így gondolta, és így született meg egy hamisíthatatln nyári süti! Isteni!

Málnás rizstorta, Kép: Somogyvári Zoltán Max
Kép: Somogyvári Zoltán Max

Hozzávalók

a rizskrémhez:

  • 15 dkg rizs
  • 5 dl tej
  • 2 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg vaj
  • vaníliás cukor

Tejberizst főzünk az alapanyagokból, majd, ha kész félre tesszük hűlni.

a vanília krémhez:

Az alapanyagokat habosr keverjük, majd hozzáadunk 3,5 dl tejet és egy csomag vaníliás pudingport. Kis pihenés után sűrűsödésig főzzük. Ha kész, ezt is félre tesszük hűlni.

Málnaszörp, de nyersen!
Most tedd el a nyár ízét – minden kincsével! A bíborszemek egyszerűen hívogatnak a piacon! Ha már tele a pocak, most gondolj a télre! Ez egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb – mondjuk úgy – szörpi receptje. Ne hagyd ki, mert ha nem is szörpnek használod el, akkor is remek koktélok alapanyaga lesz! És királynő leszel, ha ezzel a saját szörpivel kíséred a társaság italát!

Nézzük a tésztát:

4 tojásból, 4 kanál cukorral és 4 kanál liszttel piskótát készítünk. A tojásfehérjét felverem, amikor már keményedik kanalanként beleteszem a cukrot. A kemény habba egyenként belekeverem a tojások sárgáját. Ezután a lisztet beforgatom óvatosan. Kb. 20X30 cm-es formában megsütöm, ezt is félre teszem hűlni.

Zselé:

2,5 dl vízben felolvasztok 1 tasak étkezési zselatint, gyöngyözésig melegítem. Hideg vízfürdőben langyosra hűtöm, majd belekeverem 2,5 dl málnaszörp és ugyanennyi víz keverékébe. A süti tetejére borítom a málnát (fagyosan), majd nagyon óvatosan ráöntöm a zselatinos málnaszörpöt. Még egy órára visszateszem a hűtőbe, hogy a zselatin is megdermedjen.

A vanília és a rizskrémet arányosan lehet növelni, ha magasabb sütit szeretnénk készíteni. A szörp és a víz aránya változtatható, több szörp esetén keményebb, több víz esetén lazább lesz a zselé. Nem fontos, hogy teljesen ellepje a málnát, de minden szemnek zselatinosnak kell lenni, nehogy összeessen vagy kiszáradjon a málna.

Nagyon kiadós, és jól variálható, lehet eperrel vagy erdei gyümölccsel, a lényeg hogy fanyar legyen a gyümi! Biztos siker, és nagyon hálás sütike, mindenki szereti! Jó étvágyat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!