Almás kelt puffancs
Kaptunk a sógoroméktól almát. Sokat. Így kezdődött Somogyi Zoltán Max egyik kedvenc almás receptje. Ezt a kelt puffancsot a muffinsütőben készítheted, Ebből a mennyiségből 12 darab kerekedik ki. Köszönjük a sógor úrnak is az ihletet.
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 6 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 kiskanál almás sütemény fűszerkeverék
- 2 ek cukor (vagy méz)
- 1 tk só
- 50 dkg liszt
- 2,5 kismérő szárított élesztő
- 30 dkg durvára reszelt alma
Elkészítés:
Bekészítjük a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe, csak annyit modosítunk hogy a reszelt almát a lisztbe beleforgatjuk, és úgy öntjük fel. Tészta programon indítjuk. Lágy, gyenge tésztát kapunk, lisztezett nyújtó lapon átgyúrjuk, majd elosztjuk 12 felé, és darabonként megformázva tesszük a muffinsütőbe. Ha valaki erőteljesebben szereti az alma ízét, az növelheti + 5 dkg-mal az alma mennyiségét,
és az összes mennyiség felét kiskockára vágva, így jobban érvényesül a tésztában. Készíthető körtével is, csak kemény gyümölcsöt keressünk hozzá. (Készítik az olaszok banánnal is, csak ott nagyon vigyázni kell, mert a gép könnyen összetöri, ezért késöbb kell beletenni.) 25 perc kelesztés 50 C°-on gőzben, utána sütés 200 C°-on 25 percig. Rácsra szedve kihűtjük. igény szerint díszíthető a teteje. Izgalmas péksütemény, nagyon jól variálható, ideális az ünnepekkor amikor nem sok idő jut az evésre. Isteni reggeli felszelve, vajazva és az almás-narancsos lekvárral.
Hozzászólás zárolva.