Egy laza almás Max konyhájából
Meséltem már arról, hogy kaptunk a sógoroméktól almát, de sokat az Alföldről. Leraktuk a garázsba, de kezdett romlani, úgyhogy el kellett használni. Született belőle egy kicsit karácsonyis kicsit max-os almás pite ( nem amerikai pite… Max szerint ilyen a rothadó almák mentőöve.
Hozzávalók a tésztához:
5 dkg cukor
1 tojás
25 dkg puha margarin
1/2 dl tej
1/2 tk só
45 dkg liszt
2 kismérő élesztő
Az almatöltelékhez:
1 kg hámozott, és a magházától megfosztott alma vékonyra szelve
1 l citromos víz
A szóráshoz:
kb 10 db babapiskóta összetörve (ez megy az alsó tészta rétegre)
10 dkg cukor
1-1 citrom és narancs reszelt héja
1/2-1/2 tk őrölt fahéj és gyömbér, ezek alaposan összekeverve.
A teteje:
kenéséhez egy felvert tojás.
Elkészítés:
Érkezési sorrendben adjunk mindent a kenyérsütőgép üstjébe. Indítsuk el a tésztaprogramot (ha nincs, kézi robotgép dagasztó spiráljával is elkészíthető). Míg végez a gép a dagasztással (ez kb. előmelegítéssel 1 óra), addig előkészítjük a tölteléket.
Az almát meghámozva, kimagozva, vékonyra szeljük, egy párolóbetétes edényben, az alá készített citromos vízben megpároljuk. (Ha nincs pároló betétes edényünk, akkor egy sima lábosban is megpárolhatjuk, csak utána alaposan csöpögtessük le!)
Ha elkészült a tészta, azt 1/3-2/3 arányban szétosztom, a nagyobbikat kinyújtom, és egy tepsit kibélelek vele úgy hogy az oldalára is felhúzom. Bele szórom az édes morzsát, és egyenletesen elterítem. Ráterítem a párolt almát, azt megszórom a cukros keverékkel.
A maradék tésztát is kinyújtom, ráillesztem a tetejére, majd megböködöm egy villával, és utána egyenletesen megkenem a tojással. Előmelegített sütőben 200 C°-on szép pirosra sütöm kb. 30 perc alatt. Ha megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni a tepsiben, majd kivesszük, és egy lapon vagy rácson hagyjuk pihenni. Jó étvágyat hozzá, egy bögre forró csokival ideális uzsonna, a békebeli idők sugallatával.
Hozzászólás zárolva.