A világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé a presszókávé. Az eszpresszóhoz kötődik az olasz kultúra egyik legfontosabb szertartása. A szó jelentése annyit tesz: „rendelésre készült”. A gyorsan lefőzött presszókávé az olaszok első reggeli itala, amelyet Itáliában hagyományosan kávézóban fogyasztanak el reggelijük mellé. A világ népessége évente több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt, a Lavazza is büszke arra, hogy reggelente elsőként köszöntheti a kávéfogyasztókat.
Ahhoz azonban, hogy valóban jól kezdődjön a nap, a reggeli kávénak is kiválónak kell lennie! A tökéletes eszpresszó-élmény megvalósítása nem is olyan könnyű feladat., legalább 10 dolognak kell összejönnie…
1.A hely varázsa
Az első élmény akkor kezdődik, amikor az ember belép a kávézóba. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy a helyiség, a legfontosabb, hogy tiszta és barátságos legyen, sőt a barista vagy a felszolgáló kedvessége is alapkövetelmény. A részleteken igen sok múlhat!
2. A tökéletes csésze
A csésze fontos szerepet játszik a kávé élvezetében. Lehetőleg fehér kerámiából készüljön, és csonka kúp formájú legyen, hogy kemény maradjon a kávé habja. Könnyűnek kell lennie, kézre álló füllel és vékony peremmel.
Extra tipp: a presszókávés csésze ideális hőmérséklete kb. 40°C.
3. A víz dilemmája
Az olasz kávézókban az eszpresszó mellé általában egy pohár vizet is felszolgálnak. Gyakori hiba hogy a vendég a kávé után fogyasztja el a vizet. Előtte kell meginni, hogy a szájpadlást leöblítve, a maga teljességében tudjuk élvezni a presszókávé ízét és aromáját.
4. Érezzük a kávé illatát!
Fontos, hogy ízlelés előtt álljunk meg egy pillanatra, és élvezzük pár másodpercig a kávé illatát, valahogy úgy, ahogy a sommelier is teszi a borral. A tökéletes eszpresszónak intenzív az illata, virágra és csokoládéra emlékeztető jegyekkel.
A tökéletes presszókávé „koronája” az élénk mogyorószínű krém pirosas visszatükröződésekkel. 2-3 mm vastag, és az ital kb. 10%-át teszi ki a tetején.
Extra tipp: a krémnek tömörnek kell lennie, és sokáig meg kell maradnia. Elég keménynek kell lennie ahhoz, hogy pár pillanatig megtartsa felületén a kristálycukor szemcséit.
6. Az aroma
Néhány jellegzetes íz már az első korty után kiérezhető. Először is a pörkölés íze, amely a pörkölési folyamat során keletkező aromáknak köszönhető. Ha a kávé jó minőségű, akkor lassan kiérezhető a gyümölcsös aroma, virágra emlékeztető jegyekkel, csokoládés és vaníliás árnyalatokkal. A frissen sült kenyérre emlékeztető jegyek szintén a pörkölés kiváló minőségére utalnak.
7. Tökéletes test
A tökéletes presszókávé robosztus, telt és bársonyos. Ezeket a jellemzőket a kávébabban található fehérjék, zsírok és cukrok határozzák meg. A titok nyitja: mindig pontosan a megfelelő mennyiségű kávét kell megőrölni.
8. Utóíz
Az eszpresszó aromája állandó és hosszan tartó. Az utóíznek enyhén kesernyésnek kell lennie, csokoládéra és vaníliára kell emlékeztetnie.
9. Cukor és tej nélkül
A puristák tej és cukor nélkül isszák az eszpresszót, hogy ne változtassák meg a kávé esszenciáját, és az eredeti zamatot megtartva még tovább érezhessék a kávé ízét. A presszókávé fogyasztásának azonban az élvezetről kell szólnia, ezért ízlés szerint némi cukor engedélyezett.
10. Gyakorlat teszi a mestert
Az igazi kávé felismerése nem könnyű feladat: időre és sok tapasztalatra van hozzá szükség. Fenti tippjeinket követve azonban mindenki egyszerűbben felismerheti a tökéletes feketét, és olasz módra élvezheti az eredeti eszpresszó aromáját!
Hozzászólás zárolva.