Ki nyerte az Év Étterme díját?
Mindkét Costes étterem, a Costes és a Costes Downtown csapatának volt miért örülnie a hétfő esti Dining Guide díjkiosztón: a Ráday utcai étterem a legmagasabb, 93 ponttal végzett az élen, míg a belvárosi Downtown 91 ponttal holtversenyben a harmadik lett.
Az idei Dining Guide kalauz fődíját, azaz az “Év Étterme” díját – immár harmadszor – az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes vehette át, élén a Top 10 séf között egyetlen nőként, Palágyi Eszterrel. A most megjelent Dining Guide kalauz szerint pedig a “Top 10 ebédmenü” kategóriában a Costes Downtown lett a legjobb.
Megszületett az idei Dining Guide étteremkalauz versenyének végeredménye. Az első ötben 93 ponttal a Ráday utcai Costes végzett az élen, holtversenyben második lett – 92 ponttal – a Bábel és az Onyx 91 pontot kapott a Costes Downtown és a Borkonyha.
A Costes a – hazai fine dining úttörőjeként – elsőként rajzolta fel Budapestet a nemzetközi gasztrotérképre azzal, hogy alig két évvel a megnyitása után – Magyarországon elsőként és Kelet – Európában is másodikként – 2010-ben megkapta a Michelin-csillagot, akkor Miguel Vieira portugál sztárséf irányításával. Az étterem amellett, hogy fennállása óta mindig a legmagasabb magyarországi pontszámokat kapja a hazai és nemzetközi minősítőktől, már 2009-ben is az év éttermének bizonyult a Dining Guide versenyén és ezt az eredményt 2012-ben megismételte. 2011-ben az ausztriai Gault Millau étteremkalauzban szintén a legjobb magyarként végzett 18 ponttal. Az eddigi legkiemelkedőbb elismerést 2014-ben sikerült elérni, amikor a világ legnagyobb értékelő oldala, a Tripadvisor éves összesítésében Európában 14-ik és a világon a 25-ik legjobbnak választották. A 2015-ös év több fontos változást is hozott, hiszen ebben az évben vette át a Costes konyhájának vezetését Palágyi Eszter, aki addig Miguel sous séfje volt, és ekkor nyílt meg a belvárosban a márka második étterme a kicsit lazább hangulatú Costes Downtown, a szintén portugál Tiago Sabarigo vezetésével. Miguel Vieira a két étterem szakmai felügyeletét látja el azóta is. A Downtown rekordgyorsasággal robbant be a hazai gasztro köztudatba, alig több mint fél évvel a nyitás után már kiérdemelte – Magyarországon ötödikként – a Michelin-csillagot. Azzal, hogy a Ráday utcai étterem is megtartotta tavaly a csillagát, már Palágyi Eszter is kiérdemelte ezt a jeles elismerést, sőt tavaly már a Dining Guide az “Év Séfjének” is Őt választotta.
A teljes lista pedig ez:
- Az év étterme: Costes, séf: Palágyi Eszter
- Az év szakácsteljesítménye: a Bocuse magyar csapata : Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
- Az Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki.
- Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át.
- Az Év Innovatív Konyhája Díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem konyhája.
- Az Év Séfje Díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt.
- Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Babel Budapest kapta, mely éttermet két séf, Langer Gábor és Veres István közösen vezetnek.
Top 10 étterem:
- Costes – Palágyi Eszter, séf
- Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
- Onyx – Mészáros Ádám, séf
- Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
- Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
- Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
- Salon – Wolf András, séf
- St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
- Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
- MÁK – Mizsei János, séf
Hozzászólás zárolva.