Facebook hozzászólás
504

Lenyomta a tányéralma a berkenyét

Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája, a fekete tányéralma lett az Év gyümölcsfajtája. Az MKSZN által tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson két különleges fajta, a Fekete berkenye és a Pipacs1 meggy mellett indult az az ősrégi magyar alma, amely idén a vállalat lakossági programjának központi elemévé vált.

Interaktív almatérképpel, közterületi gyümölcsfa-ültetéssel, kulturális- és edukációs programmal készül az évre a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. a magyar gyümölcsfajták szaporításáért és forgalmazásáért felelős vállalat.

Fekete tányéralma, Kép: MKSZN
Fekete tányéralma, Kép: MKSZN

A programok középpontjában az év gyümölcsfajtája, a tányéralma áll majd, amely a tavaly indított szavazáson a Pipacs1 meggy és a Fekete berkenye közül került ki győztesen.

A tányéralma egy Erdélyből származó, ősrégi magyar gyümölcsfajta, amelyre sokan emlékezhetnek nagyszüleik gyümölcsöséből, vagy mint népszerű rétesalma. A viszonylag vastag héjú gyümölcs igen zamatos, fűszeres illatú, és érdekessége, hogy helyes tárolás mellett ősztől akár márciusig is képes ellátni bennünket friss ízekkel. Az év gyümölcsfajtája mindemellett egy rendkívül jól termő, ellenálló fajta is, amely országszerte bárhol termeszthető, mivel jól alkalmazkodik a környezetéhez.

A szavazás célként tűzte ki a különleges, magyar gyümölcsfajták népszerűsítését, így az év során számos olyan programmal készül az MKSZN, ahol mind a kertészek, mind a fogyasztók megismerkedhetnek a fekete tányéralmával és felhasználási lehetőségeivel.

5 dolog, amire gyümölcsfa-ültetéskor figyelj
Rövidesen megkezdődik a faültetési szezon! A csemeték kiválasztása és helyes elültetésekor több fontos tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fák pár éven belül termést is hozzanak. Ehhez nyújt segítséget Nektek Makay Miklós, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.(MKSZN) érdi faiskolájának szakértője.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!