Élet a szavatossági időn túl
Az élelmiszereken feltüntetett szavatossági időt sokan szentírásnak tekintik, és bár nem mondjuk, hogy ez helytelen gyakorlat, mégis gondolkodásra biztatnánk minden vásárlót ez ügyben.
A szavatossági idő az a dátum, amelyen túl a kereskedő nem hozhatja forgalomba az árut. Tehát nem azt jelenti, meddig fogyasztható egy termék. A szavatossági idő lejárta tehát nem jelenti azt, hogy az áru fogyasztásra alkalmatlan, csak azt, hogy árusítani már nem szabad. Vegyünk néhány példát arra, mit mennyi ideig tarthatunk el.
– Húsok. Itt kell a legnagyobb körültekintéssel eljárnunk. Tőkehúst a lejárat napját követően még 2-3 napig használhatunk, felvágottaknál ez az idő szintén plusz 2-3 nap. Darált hús esetében maximum 2 napig legyünk toleránsak, utána már semmiképp ne használjuk fel. Csontjukkal együtt tárolt húsoknál is lerövidül a 2-3 napos idő, abban az esetben maximum 2 napot javasolnánk tárolásra.
– Tojás. Az egyik legjobban tárolható élelmiszer, akár egy hónappal a vásárlás után sincs semmi baja, ha hűvösön tartottuk.
– Pékáru. Amíg nem száraz vagy penészes, nyugodtan fogyasztható, természetesen a friss péksüteménynek jóval magasabb az élvezeti értéke, mint a másod-, harmadnaposé. Fél perces mikrohullámú sütőben való átmelegítés, vagy ugyanez meleg sütőben jót tesz nekik.
– Liszt, cukor, zsemlemorzsa: ezeken a termékeken is nézzük meg a szavatossági időt, de az esetek döntő többségében ezek jóval a rájuk bélyegzett időn túl is használhatók. Kivételt képez, ha az áru dohos, molyos, mert akkor bármi van a csomagolásra írva, kukában a helye az egésznek.
– Tejtermékek, sajtok: ezeknél könnyű dolgunk van, mert az érzékszerveink segítenek minket annak eldöntésében, ehető-e még a sajt vagy a tejföl. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a tejföl, joghurt, kefir felbontatlanul akár hetekkel később is kifogástalan állapotban van, mint ahogy a szavatossági ideje lejárt. A sajtoknál ez macerásabb, tekintve, hogy akár lejárati idő előtt is találkozhatunk fogyasztást kizáró penészfoltokkal a sajton.
– Zöldségek és gyümölcsök. Ezek a legbarátságosabban viselkedő élelmiszerek, ugyanis elsősorban nem a szavatossági idő mutatja meg, fogyasztható-e, hanem az állaga. Ha fonnyadt, penészes, szottyos, semmiképpen ne használjuk fel! Gombát a vásárlást követően legfeljebb 2 napig használjunk fel, ez az egyik leggyorsabban romló, és romlottan a legnagyobb galibát okozó zöldség.
Hozzászólás zárolva.