Indul a farsang! Ezek a kedvenc pulykás receptjeink!
Ünnepi asztalunk egyik legfontosabb kelléke a pulyka! Most, hogy megkezdődött a farsang, biztosan sokan sütnek-főznek finomságokat, hiszen hagyományosan ez a nagy lakomák, mulatozások ideje! Nézzük, Nektek mely receptjeink tetszettek a legjobban?
Hagyománnyá vált nálunk is, hogy a pulyka a modern európai karácsony egyik szimbóluma. Nem volt ez mindig így. Évszázadokon át a falusi otthonokban a böjti hagyomány okán Szenteste hal, majd karácsony két napján pedig sertéshús került az asztalra. Az ok a mai embernek inkább humoros: úgy tartották, hogy a sertés előretúr, vagyis a maga módján építi a jövőt, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar, ami nem viszi előre a famíliát.
Mindez azonban már a múlté, ami elsősorban angolszász hatásnak köszönhető. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincsen karácsonyi vacsora pulyka nélkül. Innen került ez a remek hagyomány Belgiumba, Franciaországba és végül egész Európába. Magyarországon a rendszerváltás után egyre gyakoribb e húsfajta megjelenése a karácsonyi asztalon részben az elérhetőbb választék és az egészségesebben elkészíthető fogások okán is.
A pulykahús azért is vált az egyik kedvenccé, mert könnyű, zsírszegény, így az ünnepi lakmározás során nem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető. Itthon a nem reprezentatív felmérések alapján a rántott pulykamell és az aszalt szilvával és/vagy gesztenyével töltött változat, illetve valamilyen kombinációjuk a legnépszerűbb.
Most, hogy itt a farsang, vegyük elő a fantáziánkat, és alkossunk csodás fogásokat pulykából! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya az utóbbi időben jó néhány ünnepi fogást megosztott velünk, ezek közül itt az az öt, ami a legjobban tetszett nektek!
- Citrusos pulyka igazán porhanyósan
- Pulykamell szőlőmártással
- Áfonyás pulykamell kelbimbóval
- Spenótos pulykás rizottó
- Mennyei firenzei pulykamell
Falusi libaleves gazdagon Mártinál
Ez pedig az én libás receptem! Imádja az egész család! Már attól meggyógyulsz, ha ennek a levesnek csak a levét eszed meg! No, de ünnepkor ennél gazdagabb finomság jár! Ilyenkor az év egész hangulata, íze itt tombol a tányérunkban! Ez valami isteni! Forrón, családod körében!
Hozzászólás zárolva.